Un grup de actionari ai Societe Generale a depus o plangere impotriva bancii franceze

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 13:30
859 citiri
Un grup de actionari ai Societe Generale a depus o plangere impotriva bancii franceze

Avocatul unui numar de aproximativ 100 de actionari ai bancii Societe Generale, victima a unei fraude de 4,9 miliarde de euro, a anuntat ca a depus o plangere pentru "escrocherie, abuz de incredere, fals, uz de fals si complicitate", informeaza AFP.

"Am depus astazi (joi, 24 ianuarie) o plangere la palatul de justitie, in numele unui numar de 100 de actionari ai Societe Generale", a declarat avocatul, Frederik-Karel Canoy, pentru AFP.

Avocatul, care nu a oferit detalii privind pagubele suferite de clientii sai, a precizat ca acestia, provenind din Franta, Belgia precum si Olanda, "au pierdut astazi aproape in totalitate actiunile detinute", reactionand in consecinta, "cu extrema rapiditate".

"Cererile continua sa vina", a asigurat Canoy.

Un trader al Societe Generale, ce isi desfasura activitatea in Paris, se afla la originea fraudei interne evaluate la 4,9 miliarde de euro, dezvaluita joi de catre banca franceza, a indicat banca intr-un comunicat.

Angajatului, care si-a recunoscut intre timp vina, i-au fost suspendate functiile si urmeaza a fi concediat, iar persoanele responsabile pentru supravegherea acestuia vor parasi de asemenea banca franceza.

Frauda a fost descoperita la data de 19 ianuarie - un angajat care isi desfasura activitatea intr-una dintre diviziile bancii specializata pe operatiuni pe piata a profitat de "cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control" pentru "a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive", a precizat SocGen.

Banca a lichidat intre timp aceste pozitii, insa avand in vederea amploarea acestora si conditiile de pe piata, impactul se ridica la 4,9 miliarde de euro, suma ce va fi scazuta din profitul net al companiei.

Titlurile Societe Generale au fost suspendate de la tranzactionare, anuntul venind cu putin timp inainte de deschiderea bursei din Paris, a declarat operatorul bursier Euronext.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.