Wall Street salveaza economia americana

Luni, 09 Februarie 2009, ora 09:43
1854 citiri
Wall Street salveaza economia americana

Wall Street-ul a determinat masiv actuala criza financiara si crizele economice locale si, ca urmare, legislatorii americani se asteapta ca tot Wall Street sa ajute la gasirea unei solutii pentru rezolvarea acestor probleme.

Reprezentanti ai administratiei Obama au declarat ca strategia, care urmeaza sa fie anuntata marti, va depinde de disponibilitatea investitorilor privati, de tipul fondurilor speculative si companiilor de asigurari, de a cumpara activele toxice care au evaporat banii multor banci, anunta The New York Times.

Oficialii au explicat ca se bazeaza pe posibilitatea ca aceste active sa genereze profituri mai tarziu, in conditiile in care acestea vor avea garantata o valoare minima din partea statului.

Miza programului este de a reduce interventia banilor guvernamentali si de a linisti temerile legate de utilizarea banilor publici pentru salvarea unor investitii private.

Detaliile strategiei sunt inca in faza de proiect si vor mai ramane asa, dat fiind faptul ca, in aceasta perioada, toata atentia este concentrata asupra pachetului de stimuli pentru salvarea economiei, pachet care va fi promovat de catre Obama intr-o conferinta de presa televizata, luni seara.

Kerviel invinovateste Societe Generale pentru pierderile sale

Jerome Kerviel, traderul acuzat de catre Societe Generale pentru pierderi de 4.9 miliarde euro in tranzactionare, a declarat intr-un interviu ca superiorii sai l-au incurajat sa se expuna unor riscuri mari si ca nu se considera vinovat pentru pierderile inregistrate.

"Nu este nici o dovada ca pierderea este determinata in intregime de pozitiile mele", a declarat acesta intr-un interviu, citat de Bloomberg."Singura dovada este declaratia bancii in acest sens".

Acesta a mai declarat ca judecatorii care se pregatesc sa il judece nu au analizat in detaliu conturile de tranzactionare ale Societe Generale conturi care atesta faptul ca oficialii bancii stiau ca depaseste adesea limitele de expunere.

Societe Generale a declarat ca a descoperit pozitiile neacoperite ale traderului pe 19 ianuarie 2008 care au determinat cele mai mari pierderi de tranzactionare pe care le-a declarat vreodata o banca.

Statul francez sprijina industria auto

Statul francez va imprumuta trei milioane de euro principalilor producatori auto din Franta, Renault si Citroen, in cadrul programului de sprijinire a industriei auto, anunta France 24.

Pentru a putea primi acesti bani cu dobanzi preferentiale cele doua companii trebuie sa garanteze ca nu vor face disponibilizari si nici nu vor inchide fabrici in Franta. De asemenea, companiile trebuie sa ofere dividende moderate si bonusuri reduse pentru cei din conducere.

Franta a mai acordat producatorilor auto imprumuturi la dobanzi preferentiale in valoare de 1 milion de euro, in decembrie, acordand si bonusuri pentru cumparatori pentru a incuraja achizita de automobile.

 

#Wall Street, # salvare, # economie, # industrie auto, # socgen , #stiri Societe Generale