Virusii pentru smartphone se inmultesc. Android este lipsit de aparare

Sambata, 11 Februarie 2012, ora 12:30
2537 citiri
Virusii pentru smartphone se inmultesc. Android este lipsit de aparare

Cresterea incidentelor de securitate si sistemele slabe de aparare cu care sunt dotate smartphone-urile sugereaza ca 2012 ar putea fi un an riscant pentru posesorii de telefoane de inalta tehnologie.

Cresterea software-urilor periculoase, dar si a eforturilor de a combate fenomenul confirma faptul ca hackerii sunt cel putin la fel de rapizi ca producatorii de tehnologie, potrivit Technology Review.

Expertii spun ca cele mai multe aparate nu sunt configurate impotriva atacurilor cibernetice, in conditiile in care cateva tipuri noi de virusi pentru Android au fost reperati doar in ultimele saptamani. In plus, acestia devin tot mai sofisticati.

De exemplu, virusul Opfake poate intra in telefon in momentul in care posesorul navigheaza pe web si face automat apeluri catre liniile cu tarife speciale. Programul este atat de avansat, incat poate pacali antivirusul, ca in cazul virusilor de computer.

Pentru a combate recentele atacuri, Google a anuntat lansarea Bouncer, o aplicatie de prescanare ce verifica daca aplicatiile incearca sa acceseze agenda, sa initieze apeluri sau au un comportament dubios.

Google blocheaza aceste aplicatii inainte de a intra in Android Market. Bouncer a fost folosit in secret timp de cateva luni in cea de-a doua parte a anului 2011, iar rezultatele au fost o reducere de 40% a programelor periculoase din Android Market, fata de prima parte a anului, potrivit vice-presedintelui Google, Hiroshi Lockheimer.

De asemenea, si reprezentantii firmei de securitate Lookout au declarat ca testeaza metode pentru a scana si pune in carantina aplicatiile descarcate pe smartphone-uri.

Un alt antivirus in lucru va reusi sa scaneze aplicatiile inainte de a fi descarcate pe telefon, pentru a preintampina efectele nedorite.

"Pentru multi dintre posesorii de smartphone-uri care descarca aplicatii din afara Android Market, este nevoie de programe care sa detecteze virusii inainte de download", considera Derek Halliday, Senior Security Manager la Lookout.

4% din utilizatorii sistemului Android au cazut victime virusilor pe parcursul anului 2011, in timp ce in 2010 doar 1% dintre utilizatori au raportat probleme, potrivit datelor Lookout.

Android reprezinta cel mai popular sistem de operare din lume, cu o cota de piata de 52,5% la sfarsitul lui 2011, potrivit Gartner.

#android market virusi, #antivirus android, #virusi sistem operare android , #Antivirusi