Croitoru: Scaderea economica din primul trimestru nu va afecta leul

Vineri, 15 Mai 2009, ora 13:33
1539 citiri
Croitoru: Scaderea economica din primul trimestru nu va afecta leul

Performanta economica slaba a economiei romanesti din primul trimestru nu este surprinzatoare si nu va avea un impact negativ asupra leului, a spus pentru Reuters consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru,informeaza Newsin.

Produsul intern brut al Romaniei a scazut cu 6,4% (date neajustate) in trimestrul I al acestui an, fata de perioada similara din 2008, respectiv cu 2,6% fata de trimestrul anterior (date ajustate sezonier), marcand o recesiune tehnica, ca urmare a scaderii economiei in doua trimestre consecutiv.

Oficialul a spus ca cifra nu este surprinzatoare si ca estimarea Fondului Monetar International privind o scadere cu 4% a economiei romanesti, in 2009, se pastreaza inca, in conditiile in care datele economice se vor imbunatati in a doua jumatate a anului.

Croitoru a mai spus ca se asteapta la o imbunatatire a productivitatii muncii, in timp ce un pachet de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI) si a altor institutii, oferit Romaniei in martie, si un impact pozitiv, cel mai probabil, al recoltei de anul acesta vor tempera presiunile exercitate asupra economiei.

"Acordul cu FMI-ul ajuta, de asemenea, in sensul ca ofera stabilitate si incredere.

Nu ma astept ca acesta sa aiba repercusiuni asupra ratei de schimb, sau daca vor exista, leul se va deprecia intr-o sedinta si se va aprecia in urmatoarea", a adaugat acesta.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a scazut in ultimul trimestru al anului trecut cu 3,4% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor ajustate sezonier publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).

"Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 produsul intern brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%", se arata in comunicatul INS.

Statistica anunta la inceputul lunii martie ca economia romaneasca a crescut cu 7,1% in 2008, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei.

Valoarea PIB a fost de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) pe intreg anul trecut.

#economica, #fmi, #leu, #scadere , #Baze de date