Dell confirma oficial lansarea de PC-uri cu Linux

Luni, 02 Aprilie 2007, ora 01:39
1125 citiri

Cel mai mare producator de computere din lume, Dell, aflat sub amenintarea HP care reuseste sa vanda din ce in ce mai multe PC-uri, a gasit solutia pentru a veni pe piata cu produse si mai ieftine: va lansa in final dupa mai multe luni de tatonari, sisteme echipate cu sistemul de operare open-source Linux.

Discutiile despre aceasta miscare continua de aproape un an, dar nu exista nicio declaratie oficiala, iar reprezentantii Dell se temeau de eventuale repercusiuni din partea Microsoft, cu care compania colaboreaza de ani de zile. La fel, Dell s-a temut mult timp sa lanseze computere dotate cu tehnologia AMD (Advanced Micro Devices, concurentul principal Intel), pentru ca prefera sa colaboreze cu Intel si nu a dorit sa renunte la acest parteneriat. Pina la urma insa, cel mai mare producator de PC-uri a decis sa vanda si sisteme AMD.

Decizia Dell de a vinde computere cu Linux are toate sansele sa aduca inca un sprijin pentru promovarea folosirii sistemului open-source pe sistemele corporate, tot mai multi specialisti recunoscand ca Linux este mai fiabil, sigur si ieftin decat Windows. Decizia vine dupa ce Dell a lansat o retea de site-uri pe care clientii companiei pot trimite feedback, iar numarul celor care au cerut computere cu Linux a fost imens.

"Dell a primit cererile voastre si va extinde suportul pentru Linux dincolo de server si gama workstation Precision", a anuntat compania pe site-ul Dell.com. "Primul pas in acest sens va fi oferirea de platforme Linux pre-instalate pe o serie de computere laptop si desktop", spune compania americana.

Dell nu a hotarat inca care dintre distributiile Linux de pe piata vor fi incluse pe computerele sale. Compania a derulat un studiu in acest sens tot pe site-urile de relatii cu clientii si spune ca primit 100.000 de raspunsuri din toata lumea, dar nu a reusit inca sa analizeze toate rezultatele. IBM si HP promoveaza de cativa ani folosirea Linux pe sistemele corporate, dar numarul firmelor care au acceptat acest lucru ramane destul de redus. Linux este foarte puternic pe servere, computerele care gestioneaza traficul de date din retea sau accesul la Internet.

Reducand pretul computerului cu cateva sute de dolari, distributia Linux ar putea creste astfel nu doar cota de piata a Dell si a Linux, ci va duce si la o mai buna petrerare a PC-ului in lume, calculatoarele devenind mai ieftine, scrie presa americana. Ramane de vazut insa ce succes va avea miscarea, dat fiind faptul ca pe Linux nu exista jocuri de talia celor pentru PC. Dell ar putea insa recupera diferenta fata de HP, care in ultimele trei luni din 2006 a prins locul intai la nivel mondial.

utilizatorii se tem ca un sistem de operare Linux nu i-ar priva doar de jocuri, ci si de o serie de echipamente digitale, pentru care nu prea exista drivere. Nici echipamentele hardware, perifericele si altele asemenea nu pot functiona fara drivere.

"Cel putin jumatate din mesajele primite pe site spuneau ceva de genul <>", a recunoscut un oficial Dell. Compania a mai anuntat ca va oferi si drivere contra-cost pentru sistemele mai avansate.

Bloombiz