De ce jocurile sociale sunt din ce in ce mai apreciate in Romania?

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 12:26
1810 citiri
De ce jocurile sociale sunt din ce in ce mai apreciate in Romania?
Foto: flickr.com/photos/intelfreepress/15311514166

Dezvoltarea infrastructurii de servicii de internet in Romania, precum si cresterea gradului de raspandire a dispozitivelor portabile, de genul telefoanelor inteligente si ale tabletelor, atat in mediul rural, cat mai ales in cel urban, a determinat o explozie a interesului fata de jocurile sociale online.

Daca in anul 2011, numarul celor care se bucurau de avantajele internetului era undeva la aproximativ 43%, astazi, peste 75% dintre locuitorii Romaniei au descoperit internetul de mare viteza, atat prin intermediul cablurilor optice, cat si prin cel al retelelor mobile, de tipul 4G.

Jocurile din mediul virtual, de pe diferitele retele sociale sau de pe platformele de esports le permite utilizatorilor sa-si puna mult mai bine in valoare abilitatile, dat fiind faptul ca nivelul de interactiune la nivel social este la un nivel maximal.

Care sunt cele mai jucate jocuri de esports in Romania?

Sporturile electronice si-au inceput ascensiunea in tara noastra, abia la sfarsitul anului 2002, atunci cand fenomenul esports era inca in faza incipienta si la nivel mondial.

Jocuri precum World of Warcraft, Counterstrike sau Starcraft deschideau drumul temerarilor care au dat o noua definitie termenului de joc online.

Ulterior gama jocurilor online s-a imbogatit cu Dota 2, League of Legends sau Hearthstone, acestea devenind unele dintre cele mai jucate jocuri din mediul virtual (recent, producatorii jocului Hearthstone au anuntat ca numarul jucatorilor inregistrati pe serverele de joc a depasit 50 de milioane de useri).

Multi dintre jucatori au inceput sa priveasca dintr-o noua perspectiva lumea jocurilor online, astfel incat, cativa dintre acestia au fondat echipe de esports si au inceput sa castige bani in timp se ce distrau jucandu-se.

Retelele sociale precum Facebook au inceput sa se dezvolte din ce in ce mai mult, astazi, numarul utilizatorilor care au un cont inregistrat pe aceasta platforma sociala depasind 1,39 de miliarde de persoane.

Dincolo de avantajele in ceea ce priveste interactiunea cu ceilalti membri, jocurile de toate tipurile care sunt disponibile pe astfel de retele sociale au reprezentat unul dintre motoarele care au ajutat la propulsarea acestor retele.

Din necesitatea de a urmari modul de desfasurare al unora dintre jocuri au aparut platforme de streaming video, care transmiteau diverse astfel de jocuri, oferindu-le jucatorilor posibilitatea de a-si spori numarul sustinatorilor si al celor care le urmareau evolutia.

Platforme de streaming video, specializate in transmiterea de jocuri electronice, esports, precum Twitch, s-au dezvoltat extrem de rapid, ajungand pana la peste 55 de milioane de vizitatori lunar.

Privita si din punct de vedere financiar, aceasta industrie a jocurilor, reprezinta o forta uriasa, care genereaza miliarde de dolari anual, iar perspectivele ce se prefigureaza pentru viitor sunt si mai incurajatoare.

Evolutia romanilor in cadrul jocurilor electronice a fost una progresiva, astfel incat, multi dintre jucatorii care si-au inceput activitatea in cadrul comunitatilor de esports, au castigat, intr-o perioada scurta de timp, atat faima internationala, cat si sume importante de bani.

Pe primele trei locuri, intr-un top al faimei/castigurilor realizate se situeaza Pittner "bOne7" Armand (peste $310,801), Dima "Rdu" Radu ($70,552) si Andrei "Odoamne" Pascu ($27,160). Insa, lista celor care au castigat mult din aceste jocuri nu se opreste aici, ci este mult mai lunga.

Succesul de care se bucura industria de esports in Romania, precum si numarul din ce in ce mai crescut al jucatorilor care se inscriu in comunitatile online dedicate acestor jocuri i-a determinat pe specialistii care se ocupa de acest domeniu sa preconizeze ca numarul gamerilor romani o sa atinga in maxim 5 ani, cifra de 5 milioane.

Raportat la populatia tarii noastre inseamna un procent foarte important, asadar, mediul online o sa ocupe o pondere destul de vasta in preocuparile romanilor.

Unele dintre cele mai populare jocuri de esports din tara noastra sunt Hearthstone, League of legends si Dota 2.

Romani care au devenit faimosi si bogati datorita jocurilor de esports

In ceea ce priveste jocul Hearthstone, doua exemple sunt elocvente in ceee ce priveste nivelul de raspandire al acestuia printre jucatorii romani.

Unul dintre cei mai cunoscuti romani peste hotare este Daniel Negreanu, jucator profesionist de poker in cadrul echipei PokerStars, care este un impatimit jucator de Hearthstone, avand pe canalul sau de Twitch peste 45.000 de sustinatori, care ii urmaresc evolutia in cadrul acestui joc.

La fel de impatimit de acest joc este si jucatorul profesionist de esports, Dima "Rdu" Radu (care este membru al echipei G2 Esports), care anul acesta, a reusit sa castige competitia de Hearthstone din cadrul DreamHack Summer 2016.

Iar romanul nostru nu este la prima realizare de genul acesta, castigand si in anul 2014 Viagame Hearthstone Championship. Victoria sa de anul acesta a fost obtinuta impotriva unora dintre cei mai buni jucatori de Hearthstone din lume, printre care se numara si cativa dintre membrii cunoscutei echipe internationale, Team liquid.

Jocul Dota 2 are in romanul Pittner "bOne7" Armand, unul dintre cei mai infocati fani; eforturile sale de a ajunge in varful clasamentului acestui joc i-au fost rasplatite, astfel, astazi, "bOne7", cel mai bogat jucator roman de esports.

Intr-o scurta perioada de timp (si-a inceput activitatea de gamer profesionist abia in anul 2009 si abia din anul 2013 s-a implicat la nivel profund in acest tip de joc) acesta a devenit unul dintre cei mai cunoscuti jucatori de Dota din lume.

Datorita faimei castigate, Armand a devenit membru al echipei internationale, Cloud 9, echipa antrenata tot de un jucator roman, Cristian "Ppasarel" Banaseanu.

La fel de apreciat in Romania este si jocul League of Legends, care a devenit mediul favorit de joc al unui alt roman la fel de cunoscut, Andrei "Odoamne" Pascu. Acesta activeaza tot in cadrul echipei Cloud9, iar faptul ca a reusit sa ajunga in cadrul uneia dintre cele mai combative echipe de esports din lume, spune foarte multe despre ambitia si capacitatea sa de a-si atinge obiectivele.

Dupa cum se poate observa, jucatorii romani din domeniul esports prezinta un interes din ce in ce mai ridicat pentru echipele international, dar si pentru platformele online de streaming video care se ocupa de transmiterea acestor jocuri.

Cum acest fenomen este in crestere in Romania, viitorul acestui tip de jocuri este unul care se prefigureaza a fi luminos, iar numarul membrilor si al comunitatilor arondate acestor jocuri o sa sporeasca in viitorul apropiat.

#sporturi electronice, #esports Romania, #jocuri video campionat , #Jocuri