Dezvoltatorii romani de jocuri video cer reducerea contributiilor din sectorul IT: Suntem intr-un punct de impredictibilitate maxima

Joi, 21 Decembrie 2017, ora 15:04
2383 citiri
Dezvoltatorii romani de jocuri video cer reducerea contributiilor din sectorul IT: Suntem intr-un punct de impredictibilitate maxima
Foto: CC0 Creative Commons

Cu doar zece zile inainte de momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.79/2017, Asociatia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania - RGDA (Romanian Game Developers Association) doreste sa faca un apel public catre autoritatile romane pentru a compensa, de o maniera fezabila si eficienta, impactul negativ pe care acest act normativ il aduce pentru intreaga industrie IT activa pe piata locala.

In absenta unei masuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contributiilor sociale din sarcina angajatorului in cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o crestere a costurilor per salariat cu aproximativ 6,5%. Aceasta crestere ar fi necesara pentru mentinerea actualului nivel net de salarizare in cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din Romania, ca parte a domeniului IT, se arata intr-un comunicat al RGDA.

O asemenea evolutie ar conduce la crearea unei presiuni artificiale si suplimentare asupra competitivitatii domeniului, in conditiile in care costurile salariale reprezinta o mare parte din costurile totale ale industriei.

Planurile viitoare de dezvoltare ale investitiilor vor fi puse sub semnul intrebarii avand in vedere ca marja de profit va fi puternic afectata.

Mai mult, posibilitatea unor majorari salariale in industrie, in anii urmatori, va fi anulata.

Fenomenul migratiei externe a profesionistilor din industria IT se va accentua ca atare, in conditiile in care oricum exista un deficit de forta de munca inalt calificata pe aceasta piata.

"Suntem intr-un punct de impredictibilitate maxima in ce priveste impozitarea salariilor din IT incepand cu anul viitor. Au fost mentionate in spatiul public, de catre decidentii institutionali, mai multe solutii normative pentru compensarea impactului negativ al OUG 79/2017 asupra industriei. Varianta ajutorului de stat nu este insa una fezabila.

In primul rand, nu se pune problema unui ajutor suplimentar. Ceea ce solicitam si ceea ce s-a promis este mentinerea fiscalizarii din prezent a industriei.

In al doilea rand, sistemul schemelor de ajutor de stat este unul complex si birocratic, nefiind, sub nicio forma, o solutie pe termen lung la problema cresterii costurilor salariale din industria IT.

Lansam, din acest motiv, ca ultima solutie, un apel public catre autoritatile competente, in special catre Primul Ministru si catre Ministrul de Finante, sa adopte singura solutie reala care apreciem ca va compensa in termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contributiilor sociale la 20,5%", a declarat Catalin Butnariu, Presedinte RGDA.

Despre RGDA - Romanian Game Developers Association

Cu peste 6.000 de angajati si o crestere totala a cifrei de afaceri a industriei de 30% in perioada 2014 - 2016 (de la 114 milioane USD la 145 milioane USD), industria dezvoltatorilor de jocuri video este astazi o componenta competitiva si performanta a economiei romanesti. Peste 90% din cifra de afaceri este obtinuta din activitati de export.

Asociatia dezvoltatorilor de Jocuri Video din Romania - RGDA este membra a EGDF - European Game Developers Federation. RGDA reuneste 46 de companii de pe piata locala, care realizeaza peste 80% din cifra de afaceri din domeniu si reunsete peste 90% din angajatii din domeniu.

#dezvoltatori romani joucir video, #contributii salarii IT , #Jocuri