Halo 3: un succes pentru Microsoft, dar si o mare pierdere

Luni, 08 Octombrie 2007, ora 09:55
1106 citiri
Halo 3: un succes pentru Microsoft, dar si o mare pierdere

Seria a treia a popularului joc video Halo 3 a reusit sa devina cel mai bine vandut joc din ultima vreme tocmai cand echipa de productie s-a desprins de sub umbrela Microsoft, devenind companie independenta, in care producatorul software este doar actionar minoritar.

Producatorul Halo 3, Bungie, si-a anuntat spre suprinderea tuturor despartirea de Microsoft la scurt timp dupa ce s-au dat publicitatii cifrele de vanzari. Pina acum s-au vandut 18 milioane de copii din jocurile Halo, iar Halo 3 a reusit in doar 10 zile vanzari de peste 3 milioane de exemplare. Evident, vorbim de cifrele privind vanzarile legale, in magazine.

Echipa Bungie, care a creat universul Halo si acum lucreaza la dezvoltarea lui, va pastra un parteneriat cu Microsoft pentru dezvoltarea si extinderea acestui joc pe viitor. Dar membrii echipei spun ca au nevoie si de dezvoltarea propriei companii pentru a continua sa existe pe piata.

Discutii despre o eventuala desprindere a Bungie de compania lui Bill Gates au existat de-a lungul timpului, dar nimeni nu se astepta la asta dupa vanzarile foarte bune inregistrate de Halo 3. Din contra, se asteptau ca Microsoft sa "inghita" cu totul mica firma, in cadrul diviziei sale de divertisment digital.

"Microsoft ramane principalul client" pentru Bungie, dar se deschid si alte oportunitati noi, a declarat Harold Ryan, seful echipei de creatie. "Bungie este un peste, are nevoie sa inoate ca sa supravietuiasca", a declarat si Jason Jones, fondatorul companiei si unul dintre asociati. "Microsoft sustine cu tarie dorinta de independenta a Bungie", a spus la rindul sau Shane Kim, oficial al Microsoft Games Studios.

Compania lui Gates, cel mai mare producator de software din lume, va continua sa investeasca in seria Halo, poate si in alte jocuri, iar univesul Halo va deveni "mai interactiv pe viitor", a declarat el. "Suntem siguri de succesul pe termen lung al parteneriatului Microsoft-Bungie, iar titlurile Halo vor continua sa apara", a mai adaugat oficialul.

Vanzarile de jocuri Halo 3 au totalizat 300 de milioane de dolari numai in primele 7 zile dupa lansarea oficiala din 25 septembrie. Jocul este realizat in mod exclusiv pentru Xbox 360, dupa ce a fost lansat in 2001, pentru prima consola Xbox.

Halo 3 este un joc cu impuscaturi (FPS, first-person shooter), iar versiunea a treia aduce vehicule noi, arme noi si noi scenarii de joc. Halo 3 reprezinta actiunea din secolul 26, cand oamenii si extraterestrii se lupta de zeci de ani, tinta fiind eliberarea Pamantului. Jucatorul incepe ca Master Chief, un soldat uman imbunatatit ca robot, luptand pentru a salva planeta noastra.

Criticii spun ca Halo 3 duce lipsa de inovatii, desi are noutati. Actiunea este aceasi din Halo 2, modul de actiune / butoanele de control sunt similare. Chiar si scenele de lupta sunt identice, sustin rauvoitorii.

Cea mai impresionata functie din joc, considera specialistii, este optiunea de a inregistra secvente din joc, care pot fi urmarite apoi ca filmele. Pot fi incarcate pe iPod si aratate prietenilor, pot fi postate pe YouTube, lucru care a facut jocul extrem de atractiv.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.