Jocurile video ar putea fi cheia stiintei moderne

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 13:16
1891 citiri
Jocurile video ar putea fi cheia stiintei moderne
Sursa; digitalart.com

Pasionatii de jocuri video petrec o gramada de ore in lupta cu monstrii mitici sau salvand printese din castele digitale, estimandu-se ca pana la 21 de ani, un pasionat de jocuri video va fi petrecut 10.000 de ore in lumea digitala a jocurilor.

Adrien Treuille, creator de jocuri video si profesor la Universitatea Carnegie Mellon de informatica si robotica, isi doreste insa sa utilizeze jocurile video intr-un scop mai bun, scrie Bloomberg

"_blank">CNN.

Om de stiinta la Carnegie Mellon, Adrien Treuille este creatorul a 2 jocuri online, Foldit si EteRNA, care ii pun pe jucatori sa resolve puzzle-uri epice stiintifice.

Foldit/Sursa:gameinformer.com

Scopul jocurilor este de a face conceptele stiintifice plictisitoare precum "pliere de proteine" si "sinteza ARN" sa para distractive si provocatoare pentru gameri.

In urma lansarii jocurilor pe piata, rezultatele au fost uimitoare: jucatorii de Foldit si EteRNA, in jur de 430.000 de gameri, au facut si continua sa faca descoperiri care au scapat oamenilor de stiinta si computerelor lor performante.

De exemplu, la inceputul acestei luni, jucatorii Foldit au participat la rezolvarea unui puzzle despre proteine, care ar putea ajuta cercetarea din domeniul HIV/SIDA, rezultatele lor fiind chiar co-publicate in revista de stiinta Natura.

Jucatorii stiu ca lucreaza la puzzle-uri de stiinta, dar jocurile au partea lor de entertainment, si ii prinde.

EteRNA/Sursa:Feedthegamer.com

Intr-un interviu recent de la conferinta PopTech, Adrien Treuille, cel care a lansat acest concept, a declarat ca unul dintre obiectivele realizarii Foldit este de face proteine tip jucarie, precum un Lego sau Tinkertoy, cu care lumea ar fi interesata sa se joaca.

El a adaugat ca lumea nu stie prea multe lucruri despre proteine, dar prin grafica pe computer si interactiune, ele devin prezente fizic in mintea oamenilor, ceea ce le-a facut usor de inteles pentru ei si le-a permis sa rezolve problemele care scapa programelor performante ale computerelor.

Tot in legatura cu proteinele, Treuille a insistat asupra faptului ca daca oamenii de stiinta ar putea intelege mai bine forma proteinelor, atunci ei ar putea dezvolta noi metode de prevenire a bolilor si sau de tratament.

Cum functioneaza jocurile video stiintifice

In esenta, prin aceste jocuri, gamerii invata oamenii de stiinta si computerele cum sa contruiasca cu codul genetic, jucandu-se cu formele RNA si cu proteinele pentru a vedea ce functioneaza mai bine.

In cadrul jocului Foldit, gamerilor le sunt acordate puncte pentru crearea de proteine care folosesc cele mai mici cantitati de energie.

In EteRNA, joc lansat la inceputul acestui an, un laborator de la Stanford va crea o imagine de secvente realizate in cadrul jocului.

In acest sens, Treuille spune ca atunci cand gamer-ul creeaza o molecula in interiorul jocului, cei de la laboratorul din Standford o creeaza in mod real si trimite poze inapoi gamer-ului cu ceea ce a produs.

Treuille explica, referitor la modul de functionare a jocurilor, ca sarcinile date jucatorilor sunt foarte simple, cum ar fi desenarea unui cerc. Dar prin incercari nenumarate, erori si simularea jocului cu molecule ce par reale, oamenii au ajuns sa produca solutii viabile la probleme serioase.

Desi aceasta directie de dezvoltare a jocurilor video este abia la inceput, Treuille are sperante mari in privinta potentialului jocurilor de a exploata partea buna a umanitatii si de a avea un impact pozitiv asupra lumii reale.

#jocuri video scopuri stiintifice, #gamer video game stiintific , #Jocuri