Visezi la un job sigur in IT? Iata care sunt cele mai cautate limbaje de programare de pe piata

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 15:39
9738 citiri
Visezi la un job sigur in IT? Iata care sunt cele mai cautate limbaje de programare de pe piata
Foto: Codecool

Limbajele de programare sunt in spatele tuturor aplicatiilor pe care le folosim. Desi sunt cu sutele, nu toate sunt la fel de folosite sau de intuitive. Daca vrei sa intri in domeniul IT si te-ai intrebat care este cel mai potrivit pentru a-l invata, citeste pe care ar trebui sa le ai in vedere.

Codecool, scoala de programare care a pregatit deja in fiecare an peste 500 de persoane fara experienta anterioara in sectorul digital din Ungaria si Polonia sa isi gaseasca un job in domeniul IT, a creat un top al celor mai cautate limbaje de programare.

Anul acesta Codecool a intrat si pe piata din Romania, unde isi propune sa rezolve criza de programatori, iar topul are rolul sa ii ajute pe cei care vor sa invete sa codeze ce presupune fiecare limbaj in parte si ce aplicatii pot sa dezvolte cu ajutorul lor.

Care sunt limbajele de programare cu cel mai mare potential?

Niciodata nu a fost atat de usor sa iti schimbi traiectoria carierei. Un studiu de la inceputul acestui an realizat de o platforma de joburi arata ca 2 din 5 romani vor sa isi schimbe locul de munca si domeniul de activitate.

Multi dintre cei care aspira la o cariera in IT se intreaba incotro sa se orienteze, ce limbaje sa invete si ce vor putea face cu ajutorul lor.

Iata care sunt limbajele de programare care ofera cele mai mari sanse de angajare:

1. Python

Python este unul din cele mai cautate si utilizate limbaje de programare de care au acum nevoie angajatorii, mai ales in back-end web development. Python este cel mai adesea folosit ca limbaj de scripting si automatizare, dar poate fi folosit si pentru analiza datelor.

Este un limbaj de programare dinamic, creat de Guido van Rossum si lansat pe piata in 1991. Acesta poate fi folosit atat pentru a crea aplicatii pentru desktop, cat si pentru web sau framework-uri.

Este unul dintre cele mai usor de invatat si utilizat limbaje de programare pentru ca are putine particularitati si o sintaxa simpla, care poate fi inteleasa cu usurinta, chiar si de cei fara experienta in codare.

Python este unul dintre cursurile de baza de la Codecool si modul in care elevii invata este mai degraba axat pe sprijin decat pe ghidare pas cu pas.

"Acest limbaj a crescut foarte mult in ultimii ani si ramane pe un trend ascendent, datorita utilitatii pe care o are in artificial intelligence, data science si machine learning. Am observat acest lucru si am inceput sa punem un accent destul de mare asupra sa la Codecool. Si tot ce trebuie sa stii ca sa-l poti invata este limba engleza.", spune Liviu Ivascu, Marketing Manager Codecool Romania.

2. Java

Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte, care a fost lansat 1995 si care este astazi atat cel mai popular limbaj de programare din lume, cat si cel mai stabil.

El este foarte cautat in randul angajatorilor. Acesta poate fi utilizat pentru aplicatii de desktop cu interfata grafica, aplicatii de mobil (mobile web development) sau aplicatii si chiar servere web.

Pentru ca este atat de versatil si prezent peste tot, este unul din cele mai folosite. Java poate fi un punct de start pentru invatarea unor limbaje mult mai complexe, cum ar fi C, C# sau C++.

Java se gaseste si el printre cursurile Codecool si oricine are cateva notiuni de baza, poate sa urmeze cursurile specializate si sa devina Java Developer la nivel de junior in 5 luni.

3. Limbajele C si C++

Un limbaj de programare "old school", printre primele aparute, C e la fel de relevant astazi ca in momentul in care s-a lansat, in 1970.

Limbajul C are avantajul ca este cel pe care se bazeaza sau din care deriva zeci alte de limbaje de programare. Cei care vor sa invete Java, Javascript, C# si D vor putea sa o faca mult mai usor deoarece ele deriva sau au preluat sintaxa si paradigma limbajului C.

Pe de alta parte, C++ poate fi numit limbaj hibrid pentru ca este o combinatie intre un limbaj procedural si un limbaj de programare orientat pe obiecte.

Principala diferenta intre C si C++ o constituie functionalitatile de clase si obiecte si relatia de mostenire dintre clasele de baza si clasele derivate din acestea. C++ este un limbaj scalabil, cu ajutorul caruia se pot crea aplicatii ce consuma multe resurse, precum aplicatii pentru desktop sau jocuri cu grafica complexa. Acesta se potriveste celor care vor sa lucreze ca developeri in industria de gaming.

4. PHP

PHP este un limbaj de programare special creat pentru web development. PHP este deopotriva un limbaj simplu pentru un incepator in programare, insa in acelasi timp ii ofera unui developer experimentat multe functionalitati avansate. PHP acesta isi pastreaza relevanta chiar si in 2019. Conform Best Programming Language, 80% dintre cele mai bune 10 milioane de site-uri din lume folosesc PHP.

Pentru ca PHP este atat de utilizat si in prezent, exista o multime de posturi disponibile pentru developerii PHP pe piata.

5. C# (C sharp)

C# este un limbaj de programare orientat pe obiecte, ce a fost lansat in 2000 si gandit ca competitor pentru limbajul Java, cu care este foarte similar. C# este un limbaj de programare versatil, cu care programatorii creeaza aplicatii pentru Windows, dar si aplicatii pentru web sau pentru device-uri mobile. C# are cea mai rapida evolutie si este unul dintre limbajele folosite pentru a crea aplicatii in framework-ul .NET.

Oportunitatile de angajare pentru developerii C# sunt numeroase, asa ca invatarea acestui limbaj de programare poate fi considerata o adevarata investitie in cariera. La Codecool cei care invata C# se formeaza pentru pozitia de .NET developer care le deschide multe oportunitati de angajare.

6. F# (F sharp)

La fel ca C#, si F# este un limbaj de programare .NET. Spre deosebire de alte limbaje de programare, codul F# nu este incarcat cu puncte si virgule, acolade sau alte simboluri, asa ca poti rezolva o problema cu mai putine randuri de cod decat in alt limbaj de programare.

Pentru ca F# este un limbaj .NET, developerii au acces nelimitat la informatiile si tool-urile colaboratorilor .NET. F# este compatibil cu majoritatea platformelor, inclusiv smart phone-uri sau Linux. Limbajul F# este ideal pentru domenii specializate ca data analysis sau enterprise development. Desi F# nu este atat de popular precum C#, unele posturi de .NET developer necesita si cunostinte de limbaj F sharp, pe cele de C sharp.

7. SQL

SQL (Structured Query Language) este un limbaj de programare folosit pentru lucrul si comunicarea cu bazele de date. Prin SQL se pot modifica tabele si structuri de index din baze de date, adauga, sa editezi sau sa stergi linii de date si sa recuperezi sub-seturi dintr-o baza de date. SQL te poate ajuta sa gestionezi baze de date care cuprind milioane sau chiar miliarde de celule de date. Limbajul SQL este foarte util si pentru cei ce vor sa gestioneze sau sa creeze servere.

Majoritatea organizatiilor lucreaza cu volume mari de date si au nevoie de experti in SQL, iar joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt foarte cautate.

8. Kotlin

Kotlin este un limbaj hibrid, care combina functionalitati de programare functionala cu functionalitati de programare orientata pe obiecte. A fost conceput sa functioneze perfect impreuna cu Java, insa este un limbaj de programare mai concis, prin care se pot rezolva probleme frecvente de programare cu doar cateva linii de cod.

Kotlin este unul dintre limbajele de programare mai nou aparute pe piata, insa deja s-a remarcat ca fiind limbajul preferat de Google pentru dezvoltarea aplicatiilor pentru Android. Pentru ca popularitatea acestui limbaj continua sa creasca, la fel se intampla si cu oportunitatile profesionale pentru developerii Kotlin. Cele mai populare joburi pentru cunoscatorii de Kotlin sunt Kotlin developer sau Android developer.

9. Go

Limbajul de programare Go sau Golang a fost creat in 2009 de catre Robert Griesemer, Rob Pike si Ken Thompson, pentru Google. Sintaxa Go este simpla si usor de inteles, de aceea Go a surclasat limbajul Python si a devenit cel mai usor de invatat limbaj de programare.

Go este de doua ori mai rapid decat orice alt limbaj de programare pentru ca foloseste goroutines in loc de thread-uri si le permite programatorilor sa lucreze cu milioane de goroutines simultan. Desi Go este un limbaj de programare cu foarte mult potential, este inca la inceput de drum si are anumite neajunsuri pe care predecesori precum Java sau Python nu le au.

10. Swift

Creat de Apple in 2014, Swift este un limbaj de programare compatibil cu sistemele de operare si framework-urile sistemului de operare IOS.

Limbajul Swift este similar cu Python si Ruby si a fost gandit sa fie usor de utilizat pentru incepatorii care aspira sa devina software engineer. Codul Swift are foarte multe elemente din limba engleza, ceea ce il face simplu de citit chiar si pentru cei care nu au cunostinte in programare.

Pentru ca Swift a fost creat de si pentru Apple, acest limbaj de programare este potrivit pentru cei care vor un job de iOS developer.

Pentru cei care se gandesc sa invete programare, Codecool a creat un sistem bazat pe patru module care pot fi parcurse in aproximativ 12 luni. Studentii Codecool au intre 2 si 4 luni, in functie de ritmul fiecaruia, sa treaca de la un modul la altul.

Aceasta metodologie se numeste "Invatare bazata pe cunoastere" si garanteaza calitatea cunostintelor dobandite in modulul anterior dar si accesul la urmatoarea clasa.

"Ne dorim sa reinventam procesul de educatie si sa pregatim cat mai multe persoane pentru cerintele pietei, inclusiv cu abilitati interpersonale pentru ca la finalul cursurilor le garantam un loc de munca in cadrul companiilor partenere", mai spune Liviu Ivascu, marketing manager Codecool Romania.

"In premiera in Romania vom oferi cursuri de specializare cu durata de 6 luni, pentru cei care vor sa aprofundeze limbaje de programare, precum Python, .NET, Java si Frontend. Si acestea vor beneficia de acelasi sistem de predare cu ajutorul mentorilor si posibilitatea de plata dupa angajare", a mai adaugat acesta.

In prezent, platformele de joburi din Romania pun accentul pe Python, Java, C++ si PHP, dar limbajele mai noi iau si ele un avant considerabil. Pentru ca este nevoie de dezvoltarea aplicatiilor in cat mai multe sisteme de operare, Swift, Go ori Kotlin vor fi din ce in ce mai cautate de angajatori in urmatorii ani.

La Codecool studentii invata cele mai folosite limbaje de programare precum Python, .NET, Java si Javascript, alaturi de GIT, diferite baze de date si modul de lucru agile pentru dezvoltarea de software, precum SCRUM.

Un punct util de plecare in cariera de programator este Codecool, o companie care nu doar ca pregateste specialisti pentru piata muncii, dar le si garanteaza un loc de munca la una dintre companiile partenere. Compania spune ca dupa terminarea cursurilor, vei putea castiga in Bucuresti un salariu net incepand cu 4000 RON.

O.D.

#angajati IT, #cele mai cautate limbaje programare, #limbaje programare 2013 , #Limbaje de programare