Atacurile asupra utilizatorilor romani de Facebook, in crestere

Joi, 02 August 2012, ora 16:59
1599 citiri
Atacurile asupra utilizatorilor romani de Facebook, in crestere

Numarul atacurilor pe Facebook ce vizeaza utilizatorii romani a crescut considerabil in 2012, dar au scazut volumul de spam trimis din Romania si tentativele de phishing, anunta compania Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii antivirus. Bitdefender a prezentat si principalii virusi care afecteaza calculatoarele consumatorilor romani.

Infractorii romani ce actioneaza pe Facebook incearca sa ii atraga pe utilizatori in diverse inselatorii cu premii. Sunt folosite numele unor companii de telefonie mobila sau utilizatori de telefoane, care le cer utilizatorilor sa dea "Share" sau "Like" unei pagini, cu promisiunea inscrierii la o tombola. Odata cu abonarea, utilizatorii vor primi tot continutul pe care il publica administratorii paginii, inclusiv link-uri potential periculoase.

Una din cele mai mari inselatorii de acest gen a avut loc in februarie, cand aproximativ 12 mii de romani au cazut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2. Alte nume de rezonanta folosite in concursuri false pe Facebook sunt Samsung, Orange Romania, Cosmote Shop si Vodafone.

Anul trecut, utilizatorii romani erau expusi cu precadere amenintarilor din zona internationala.

Pricipalii virusi care au afectat calculatoarele romanilor in 2012

Principalele familii de virusi care au afectat calculatoarele romanilor in primele sase luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf si Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afecteaza cu precadere sistemele de operare lansate inainte de Windows Vista. Acestia exploateaza functia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa in executie in mod automat de fiecare data cand un dispozitiv USB infectat este conectat la PC.

Pentru a preveni infectiile cu virusii ce se folosesc de Autorun, Bitdefender pune la dispozitia utilizatorilor in mod gratuit utilitarul USB Immunizer.

Aceste amenintari sunt urmate de virusii din familia Sality, care totalizeaza aproape 9% din numarul infectiilor. Familia Sality, ce isi ataseaza codul de orice fisier executabil de pe computer are, in acest moment, peste un milion de calculatoare infectate. In ciuda faptului ca are aproximativ zece ani de activitate, Sality se afla in mod constant in topuri, fiind unul dintre cele mai rezistente, flexibile si periculoase forme de malware cunoscute pana acum. Acest virus este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectati la Internet.

Cel mai nou virus detectat in ultimele sase luni este Trojan.JS.Wpress.A, un fragment de cod care este servit utilizatorilor prin intermediul blogurilor infectate ce ruleaza Wordpress.

Volumul de spam trimis din Romania a scazut anul acesta

Volumul de spam trimis din Romania a scazut considerabil in ultimele sase luni, insa volumul de mesaje nesolicitate primite de utilizatorii romani a ramas relativ constant si se situeaza in jurul valorii de 70% din totalul mesajelor electronice.

Principalele valuri de spam concepute pentru utilizatorii din Romania fac reclama la produse (oferte pe site-uri cu reduceri), dispozitive-minune (economizoare de energie electrica sau combustibil) sau chiar accesorii contrafacute.

Phishing-ul, o categorie speciala de spam, reprezinta 0,9% din totalul mesajelor spam trimise in Romania. Chiar daca a scazut considerabil in urma introducerii de catre banci a mecanismelor suplimentare de autentificare (token), phishingul romanesc pe sectorul bancar continua sa faca victime in randul posesorilor de card. Printre bancile cel mai vizate in decursul primelor sase luni din 2012 se numara ING, Banca Transilvania si Unicredit Tiriac.

#atac cibernetic utilizatori Facebook, #atacuri utilizatori Facebook, #spam Romania, #phishing Romania, #raport Bitdefender atac cibernetic , #Pirateria software