Cati bani ar aduce la bugetul de stat utilizarea programelor cu licenta

Vineri, 23 August 2013, ora 15:35
1599 citiri
Cati bani ar aduce la bugetul de stat utilizarea programelor cu licenta
Utilizarea de software piratat aduce pierderi economiei

Cresterea cu 1% a gradului de utilizare a software-ului cu licenta ar genera o suma suplimentara de 108 milioane dolari in economia Romaniei, in comparatie cu cea de 54 milioane dolari rezultata dintr-o crestere similara a utilizarii de software piratat.

Astfel, licentierea aplicatiilor software ar produce o valoare economica adaugata de 54 milioane dolari, se arata intr-un studiu realizat de BSA si INSEAD, iar impactul pozitiv asupra economiei Romaniei ar fi mai mare.

"Utilizarea de software licentiat reduce riscurile si sporeste eficienta operationala, fapt care se reflecta in profiturile companiilor. Acest studiu confirma faptul ca folosirea de software licentiat nu aduce doar avantaje pentru firme, ci este si un important factor de crestere economica la nivel national. Guvernul, autoritatile de aplicare a legii si industria din Romania ar trebui sa profite de fiecare oportunitate pentru a obtine aceste venituri potentiale prin reducerea pirateriei si prin promovarea utilizarii de software licentiat" , a spus Magda Popescu, Outside Counsel BSA - The Software Alliance.

Un dolar investit in licente atrage o rentabilitate de 89 dolari

Studiul arata, de asemenea, ca fiecare dolar investit suplimentar in software licentiat are o rentabilitate estimata de 89 dolari, in comparatie cu o rentabilitate de 26 dolari rezultata din valoarea fiecarui dolar suplimentar investit in utilizarea programelor software pirat.

La nivel mondial, cresterea cu 1% a gradului de utilizare de software licentiat ar injecta o suma estimata la 73 miliarde de dolari in economia mondiala, fata de 20 miliarde de dolari rezultate de pe urma utilizarii de software piratat, ajungandu-se astfel la o diferenta de 53 de miliarde de dolari.

Fiecare tara inclusa in studiu a inregistrat avantaje economice mai mari in urma utilizarii de software licentiat fata de cea de software piratat.

Tarile in dezvoltare au cel mai nivel al rentabilitatii investitiilor in software licentiat

Pe baza raportului dintre valoarea investitiei versus valoarea beneficiului, rentabilitatea investitiilor din utilizarea de software licentiat este la nivelul cel mai ridicat in tarile in curs de dezvoltare - in medie, 437 de dolari in plus la PIB pentru fiecare dolar investit.

Totusi, indiferent de nivelul veniturilor, toate tarile obtin beneficii: fiecare dolar suplimentar investit in software cu licenta are o rentabilitate medie a investitiilor de 117 dolari in tarile cu venituri ridicate si de 140 de dolari in tarile cu venituri medii.

Studiul "Avantajul competitiv: impactul economic al programelor software cu licenta" este o analiza care se bazeaza pe date colectate din 95 de tari pentru a demonstra beneficiile pe care folosirea de programe software complet licentiate le aduce economiilor nationale.

#piraterie software, #studiu BSA, #venituri PIB, #piraterie Romania , #Pirateria software