SOPA: legea care inchide Facebook? De ce protesteaza Google sau Wikipedia?

Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 08:23
3326 citiri
SOPA: legea care inchide Facebook? De ce protesteaza Google sau Wikipedia?

Un proiect de lege propus de guvernul SUA face furori in mediul online. Daca va fi adoptata, leaga va inchide orice site pe care sunt publicate informatii fara drepturi de autor.

Daca PIPA sau PROTECT IP (Actul pentru Prevenirea Pericolelor Online Reale la adresa Creativitatii Economice si a Furtului Proprietatii Intelectuale), vor fi adoptate, ar putea da guvernului SUA si detinatorilor de drepturi de autor puteri fara precedent asupra site-urilor banuite ca incalca aceste drepturi, inclusiv asupra site-urilor aflate in afara SUA.

Facebook-ul, inchis daca un utilizator posteaza o informatie fara drepturi de autor

O astfel de lege ar putea afecta si site-urile de socializare, care vor fi obligate sa supravegheze fiecare post al utilizatorilor sai. In prezent, site-urile beneficiaza de un refugiu (safe harbor) care le absolva de responsabilitatea pentru continutul incarcat de utilizatori(muzica, filme, fotografii).

Site-urile trebuie doar sa ofere o metoda prin care detinatorii de copyright sa poata identifica si sterge documentele care incalca drepturile de autor, potrivit paginii de protest dexonline.ro.

Dar daca PIPA si SOPA ar deveni legi, clauza de refugiu ar fi desfiintata. Intr-un scenariu extrem, Facebook ar putea fi inchis imediat ce unul dintre utilizatori incarca o fotografie asupra careia nu detine drepturi de autor.

Prin urmare, daca incarci un videoclip si pe fundal se aude o melodie asupra careia nu ai drepturi de autor ai putea ajunge la inchisoare, fara proces sau dreptul de a te apara in vreun fel. Un mandat de la un judecator este suficient pentru a impune toate masurile necesare pentru inchiderea unui site.

Google, obligat sa ascunda referintele catre site-ul care a postat informatii fara a detine drepturi de autor

Mijloacele prevazute in PIPA si SOPA de a inchide un site includ printre altele obligarea furnizorului de internet sa inceteze gazduirea site-ului. Adresa site-ului nu va mai fi indexata pe motoarele de cautare si serviciile de plata cum ar fi Google AsSense sau PayPal vor fi obligate sa inceteze platile catre site.

Aceste masuri ar putea avea efecte negative si asupra sigurantei utilizatorilor. In consecinta, ar putea aparea piete negre de servere DNS care ar putea oferi servicii de gazduire, servicii de plata si DNS.

In mod inevitabil ar aparea servere DNS care ar promite utilizatorilor acces la intregul Internet, nu doar la cel cenzurat. Dar aceste site-uri, din nepricepere sau cu buna stiinta, ar deschide porti spre site-uri cu software malitios care ar infecta calculatoarele care le acceseaza.

De cealalta parte, sustinatorii proiectului de lege spun ca scopul proiectelor de lege este de a proteja piata de proprietate intelectuala (industria muzicala si cea cinematografica).

Noua lege ar putea aduce multi bani la bugetul de stat, initiatorii legii dand exemplu compania Gogle care plateste anual 500 de milioane de dolari Departamentului de Justitie din SUA pentru a gasi reclamele cu anunturi false.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#SOPA PIPA legi SUA, #piraterie software SUA, #site uri de socializare piraterie , #Pirateria software