Virusul informatic Flame are legaturi cu programul Stuxnet

Marti, 12 Iunie 2012, ora 10:01
3183 citiri
Virusul informatic Flame are legaturi cu programul Stuxnet

Virusul informatic Flame, o arma cibernetica realizata in special pentru a sustrage documente ale programului nuclear iranian, prezinta legaturi cu Stuxnet, un program care a atacat, de asemenea, Teheranul, a anuntat luni compania de securitate informatica rusa Kaspersky.

Aleksandr Gostev, un specialist al companiei ruse, sustine ca o prima analiza a demonstrat ca cele doua programe nu sunt legate intre ele.

"Dar s-a dovedit ca ne-am inselat", a declarat el. "Cercetarile noastre au dezvaluit unele informatii care schimba complet modul in care credeam ca Stuxnet a fost creat si legaturile sale cu Flame", a adaugat el.

Desi descoperit mai recent, Flame ar fi predecesorul Stuxnet, creat in 2009, a continuat Gostev. "Codul Stuxnet foloseste o structura de programare conceputa pe Flame si probabil dezvoltata specific pentru a functiona cu Stuxnet", a explicat el.

Acest lucru sugereaza existenta "a doua echipe de programatori independenti", conectate intre ele si care "au lucrat fiecare pe platfomra ei din 2007-2008 pana mai tarziu", a adaugat el, precizand ca Flame ar putea data din vara lui 2008.

Johannes Ullrich, un expert de la o companie americana de formare in securitate informatica, SANS Technology Institute, apreciaza totusi ca legatura intre cei doi virusi nu este atat de evidenta.

"Continui sa cred ca (Flame) nu a fost elaborat de acelasi grup sau acelasi individ ca Stuxnet", a declarat el pentru AFP.

"Dar acest lucru nu vrea sa insemne ca cele doua grupuri nu s-au coordonat sau ca nu au partajat liniile programului", a adaugat el.

"Codurile (celor doi virusi) ar putea fi scrise de doi protagonisti diferiti care lucreaza pentru acelasi guvern si care, in consecinta, au avut acces la resurse comune", afirma Ullrich.

Virusul Flame a fost depistat in diferite regiuni din lume, in special in Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord si Asia-Pacific, Iranul fiind prima tara vizata de atacuri.

Ministrul israelian al Afacerilor Strategice Moshe Yaalon a justificat recent recursul la puternicul virus informatic pentru a contracara amenintarea nucleara iraniana, alimentand speculatiile privind o posibila implicare a Israelului in acest program informatic.

Flame exista de patru ani, dar a fost identificat abia la sfarsitul lui mai de Kaspersky, care a remarcat ca specificitatea acestui virus folosit in scopuri de "spionaj cibernetic" este asa de mare incat presupune implicarea unui stat.

#virus informatic Flame, #atac cibernetic, #virusi caracteristici comune, #Flame Stuxnet caracteristici comune , #Pirateria software