Creatorul programului Linux a obtinut premiul Millenium pentru tehnologie

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 20:20
1943 citiri
Creatorul programului Linux a obtinut premiul Millenium pentru tehnologie

Premiul Millenium pentru tehnologie pe 2012 a fost decernat, miercuri, programatorului Linus Torvalds, pentru crearea programului informatic gratuit Linux.

De asemenea, si biologul japonez Shinya Yamanaka, ale carui cercetari ar putea conduce la eradicarea unor maladii considerate in prezent incurabile, a fost recompensat cu aceasta distinctie.

"Astazi, milioane de computere, telefoane inteligente si magnetoscoape digitale functioneaza pe baza programului Linux", un sistem informatic gratuit (care poate fi partajat in mod liber si modificat de utilizator) pentru computere, creat de Linus Torvalds, cetatean american nascut in Finlanda, a anuntat intr-un comunicat Academia finlandeza pentru tehnologie, institutia care acorda acest premiu, citatta de AFP.

Gratie metodei profesorului japonez Shinya Yamanaka de obtinere a celulelor susa pluripotente induse, "oamenii de stiinta din cele patru colturi ale lumii fac progrese mari in cercetarile lor din domeniul medicamentelor si al biotehnologiei", se afirma in acelasi comunicat.

Pe termen lung, descoperirea savantului japonez "va permite obtinerea de tesuturi pentru implanturile chirurgicale si va contribui la lupta contra unor boli incurabile, precum cancerul, diabetul si maladia Alzheimer", afirma aceeasi institutie finlandeza.

Premiul Millenium pentru tehnologie, care este acordat din doi in doi ani, nu a fost niciodata impartit in trecut de doi sau mai multi laureati. Premiul din acest an, in valoare de 1,2 milioane de euro, va fi impartit de Linus Torvalds si Shinya Yamanaka in mod egal.

Printre laureatii editiilor precedente se afla si Tim Berners-Lee, creatorul sistemului World Wide Web. In 2010, premiul Millenium pentru tehnologie a revenit chimistului elvetian Michael Gratzel, creatorul unor panouri solare cu coloranti, care reduc costurile de utilizare pentru obtinerea acestui tip de energie, favorizand dezvoltarea durabila.

#premiul Millenium tehnologie, #creator Linux premiu Millenium , #Produse software