Secretul eficientei companiilor de reciclare: o solutie software pentru managementul deseurilor

Joi, 10 August 2017, ora 11:37
5615 citiri
Secretul eficientei companiilor de reciclare: o solutie software pentru managementul deseurilor

Colectarea si reciclarea deseurilor este una dintre activitatile cu o importanta crescuta in societatea moderna, iar pentru companiile de reciclare un instrument crucial pentru planificarea activitatii este o solutie software pentru managementul deseurilor.

Aceasta solutie software este absolut necesara pentru companiile care deservesc marile orase, care genereaza cele mai mari cantitati de deseuri, atat industriale, cat si menajere.

Cum arata programul zilnic al unei companii de reciclare deseuri

Conform legislatiei, companiile care genereaza deseuri trebuie sa aiba un contract incheiat cu o firma specializata pentru preluarea si eliminarea deseurilor.

Multe companii au contracte care specifica clar volumul saptamanal/ lunar de deseuri, tipul de deseuri (sticla, metale, plastic), datele de preluare a deseurilor si numarul de containere alocate. Astfel, firmele de reciclare au un Masterplan bine definit.

Daca intreaga activitate ar decurge dupa Masterplan, gestiunea activitatilor zilnice ar fi mai simpla pentru companiile de reciclare. Insa fiecare zi aduce comenzi ad-hoc ale unor clienti care au un flux inconstant al activitatii generatoare de deseuri. Aceste comenzi trebuie onorate pe loc, afectand intreaga planificare a zilei de lucru.

De obicei, camioanele firmei de management al deseurilor preiau containerele pline de la client, le descarca la punctul de reciclare si le returneaza goale clientului. Un astfel de traseu, in special in timpul orelor de varf, poate insemna timp pierdut in trafic si bani cheltuiti cu combustibilul.

Cum reusesc insa companiile de reciclare sa fie eficiente si profitabile? Prin implementarea unei aplicatii software pentru managementul deseurilor cu functii specializate de grupaj si rutare pentru activitatea acestora.

Functii specializate ale solutiei software pentru managementul deseurilor

1. Planificarea rutelor de transport

Odata ce un client lanseaza o comanda de inlocuire a containerelor cu deseuri, in softul de transport sunt introduse: locul de unde porneste camionul, adresa clientului si adresa punctului de descarcare a deseurilor.

Utilizand o harta rutiera detaliata si actualizata, cu toate restrictiile rutiere, program software pentru managementul deseurilor calculeaza ruta ideala pe care sa o urmeze camionul.

Aceasta ruta tine cont atat de date generale privind sensurile de mers, cat si de informatii in timp real legate de starea traficului. Astfel, soferul este ghidat prin GPS si nu parcurge niciun kilometru in plus fata de traseul cel mai scurt.

2. Managementul eficient al flotei de camioane

Utilizarea eficienta a vehiculelor de care dispune este vitala pentru profitabilitatea unei companii de reciclare. Planificarea rutelor, a grupajelor, a preluarii de containere de la mai multi clienti pe aceeasi ruta sunt activitati de baza in departamentul de logistica al unei astfel de companii.

Cu ajutorul aplicatiei software pentru waste management, managerii de logistica pot planifica in cel mai eficient mod rutele camioanelor, configuratiile de incarcare si stivuire a containerelor pentru a maximiza spatiul disponibil din remorca.

Astfel, fiecare camion va fi utilizat la capacitate maxima si isi va amortiza investitia in cel mai scurt timp posibil.

3. Rute inteligente = poluare redusa

Firmele care se ocupa cu reciclarea deseurilor sunt atente la propriile operatiuni, in sensul reducerii poluarii, in special a emisiilor de gaze de esapament. Utilizand soft-ul specializat pentru transport si managementul deseurilor, aceste companii aleg cele mai scurte si rapide rute pentru camioanele lor.

Astfel, vehiculele vor consuma mai putin combustibil si, prin urmare, vor polua mai putin mediul inconjurator.

4. Atribuirea adecvata a containerelor per tip de deseuri

Pentru fiecare tip de deseuri exista containere specializate pentru depozitare si transport. Astfel, o companie de management al deseurilor trebuie sa detina stocuri variate de containere, pe care le vor distribui clientilor in functie de deseurile generate.

Urmarirea gradului de utilizare a fiecarei categorii de containere este dificila prin evidente tinute manual de angajati.

In schimb, solutia software pentru managementul deseurilor realizeaza automat atribuirea containerelor per client, tine gestiunea precisa a stocurilor de containere si permite pastrarea unei rezerve pentru comezi ad-hoc, pentru ca toti clientii sa fie serviti cu promptitudine.

5. Analiza comparativa a Masterplanului si activitatii efective

Intre teorie si practica este intotdeauna o diferenta. Pentru optimizarea activitatii, toate companiile efectueaza analize periodice, cauta punctele slabe si modalitatile de eliminare ale acestora.

O solutie software pentru managementul deseurilor efectueaza aceasta analiza rapid si 100% corect, prin comparatia intre traseele calculate si fisele de drum ale camioanelor, identificand zonele care trebuie ocolite si creand noi rute optimizate pentru utilizare viitoare.

#software transport deseuri, #software waste management , #Produse software