Cum ar putea ajunge robotii sa acorde credite bancare oamenilor

Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 13:53
2484 citiri
Cum ar putea ajunge robotii sa acorde credite bancare oamenilor
Foto: What Is Popular in Japan Right Now

Rolul ofiterului de credite din banci ar putea fi luat in viitorul apropiat de roboti, cred dezvoltatorii celui mai performant sistem software care imita gandirea umana, programatorii japonezi de la Heroz.

In urma cu doi ani, un program de computer creat de ei a reusit sa invinga un jucator profesionist de shogi (sah japonez), o performanta net superioara celei atinse de programul Deep Blue in fata campionului Gary Kasparov, iar acum tinta este robotizarea operatiunilor din lumea financiara, anunta Bloomberg.

Sah la functionarul uman

Shogi este un joc cu o complexitate mult mai ridicata fata de sah, inclusiv inlocuirea pieselor pe tabla avand reguli mult mai complicate decat cele intalnite in obisnuitul "sport al mintii".

Nu este de mirare ca dezvoltatorii programului au stabilit ca urmatoarea provocare pentru software o reprezinta analiza situatiei financiare a clientilor care solicita imprumuturi bancare.

Programatorii de la Heroz cred ca lectia invatata odata cu aplicarea rationamentului uman pe programul de calculator care a invins in timpul jocului de sah japonez poate fi aplicata pentru evaluarea situatiei financiare si riscurilor prezentate de clientii bancilor.

"Sunt cazuri in care computerele pot evalua corect o situatie care noua ni se pare anormala", a explicat directorul economic al Heroz, Daisuke Asahara, fost angajat al Goldman Sachs.

Din punctul sau de vedere, un computer poate actiona mult mai repede in extragerea informatiilor esentiale despre comnportamentul financiar al unui client prin analiza platilor facute de acesta si din verificarea datelor din retelele sociale.

In acest caz, asistenta acordata bancilor in analiza dosarelor de client s-ar putea dovedi de o insemnatate capitala, sustin reprezentantii Heroz.

Compania are la aceasta ora un parteneriat cu Nomura Holdings pentru cercetari in domeniul prognozelor financiare realizate cu tehnologii moderne.

O alta perspectiva

Drumul programelor care imita gandirea umana a fost deschis de Deep Blue, software-ul care a reusit sa il invinga la sah pe Gary Kasparov in 1997.

Pana la aparitia unui computer campion la shogi au mai trecut insa 16 ani, aceasta si pentru ca variabilele introduse in programul conceput de Heroz evolueaza diferit fata de ramificatiile logice ale algoritmului folosit la Deep Blue.

"Abordarea lor este diferita fata de conventionalul calcul al probabilitatii mutarilor intr-un joc de sah", explica Ho-fung Leung, un profesor de cibernetica de la Universitatea din Hong Kong.

Sahul are o probabilitate de mutari de 10 la puterea 120, dar complexitatea "sportului mintii" este umbrita de cea a variantei nipone - shogi - unde mutarile probabile sunt estimate la 10 la puterea 220, dupa cum explica site-ul companiei Heroz.

Asahara s-a ferit sa divulge numele bancilor care coopereaza cu firma pentru analiza dosarelor de client, dar pana si oficialii Agentiei de Servicii Financiare din Japonia insista ca reprezentantii mediului bancar sa foloseasca in mod curent astfel de tehnologii.

Marile institutii de credit din Japonia, precum Mizuho Financial Group, au apelat deja la programe similare, chiar daca rolul acestora este limitat in prezent la preluarea comenzilor de tranzactii realizate prin serviciul de call-center.

Heroz in schimb vrea sa duca tehnologia din sectorul financiar un pas mai departe, bazandu-se si pe o finantare de 837.000 de dolari obtinuta din vanzarea unui pachet de actiuni catre fondul Hifumi Incubation.

O mare parte din bani va fi folosita pentru dezvoltarea serverelor cloud si angajarea unor noi ingineri IT. In prezent, compania are doar 70 de angajati.

#inteligenta artificiala, #tehnologii financiare, #roboti banci, #credite banci , #Programare