S-a lansat tehnologia prin care putem accesa de pe mobil cartea de identitate si permisul de conducere. Pe cand si in Romania?

Marti, 30 Iulie 2019, ora 13:41
11333 citiri
S-a lansat tehnologia prin care putem accesa de pe mobil cartea de identitate si permisul de conducere. Pe cand si in Romania?
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Cetatenii vor putea de acum sa-si dovedeasca identitatea, sa se legitimeze si sa-si exercite drepturile fara efort, accesandu-si documentele oficiale pe o platforma unica si extrem de securizata, in telefonul inteligent: Portofelul Digital de Identitate Gemalto (Gemalto Digital ID Wallet), dezvoltat de compania Thales, care activeaza in industriile aerospatiala, de aparare si electronica.

Cu noul Portofel Digital de Identitate guvernele vor putea implementa o versiune digitala securizata a documentelor oficiale, inclusiv carti de identitate, carduri de sanatate si permise de conducere, disponibile pentru toti cetatenii pe telefoanele lor mobile, se arata intr-un comunicat al companiei Thales.

Cetatenii vor putea astfel sa-si dovedeasca identitatea, atat in mediul virtual, cat si in lumea reala, sa beneficieze de drepturi si servicii cu o simpla apasare de buton.

Aceasta solutie foloseste sisteme tehnologice securizate si mecanisme sofisticate de criptare pentru a oferi o protectie robusta a datelor personale, in timp ce le asigura utilizatorilor control total asupra informatiilor pe care doresc sa le ofere, ei fiind cei care decid cu cine si cand impartasesc aceste date.

Cum tot mai multe guverne aleg sa digitalizeze bazele de date oficiale, noul Portofel le va oferi cetatenilor posibilitatea sa-si pastreze toate informatiile vitale intr-un singur loc sigur, accesibil si securizat.

Portofelul Digital de Identitate nu doar ca preia rolul unui act de identitate traditional intr-o situatie reala, cum ar fi exercitarea votului intr-o sectie, dar ofera si posibilitatea unei autentificari facile online.

Utilizatorii pot astfel sa se bucure oricand si oriunde de acces la un numar tot mai mare de servicii online, cum ar fi completarea documentelor fiscale.

Respectand pe deplin confidentialitatea, Portofelul Digital de Identitate este proiectat sa furnizeze tertilor doar informatii pe care utilizatorul doreste sa le ofere.

Astfel, atunci cand acceseaza locuri care impun limita de varsta - cum ar fi cazinourile - utilizatorul trebuie doar sa demonstreze ca are varsta ceruta pentru a face acest lucru, fara a fi nevoit sa-si dezvaluie data nasterii sau alte date personale, se mai arata in comunicatul citat.

Guvernele vor putea eficientiza procedurile de verificare a documentelor din bazele oficiale, diminuand birocratia si avand la dispozitie un instrument eficient impotriva furtului de identitate si a folosirii frauduloase a serviciilor publice.

Creand un canal dinamic de comunicare intre emitator si utilizator, Portofelul Digital de Identitate va contribui la stabilirea unei conexiuni mai bune intre guverne si cetateni.

De exemplu, aceasta solutie faciliteaza trimiterea de notificari rapel pentru vaccinari sau pentru ridicarea documentelor emise.

In plus, Thales a proiectat masuri robuste de securitate pentru programele de software (Mobile Security Core), pentru a oferi cea mai buna performanta, protejand Portofelul Digital de Identitate impotriva amenintarilor si atacurilor cibernetice si respectand cele mai stringente cerinte de securitate impuse de autoritati.

"Guverne si cetateni din intreaga lume recunosc beneficiile multiple oferite de digitalizarea bazelor de date oficiale, in comparatie cu bazele traditionale care pastreaza documentele in forma fizica. Portofelul Digital de Identitate creeaza un ecosistem pentru viitor, axat pe cetatean si care poate evolua, raspunzand nevoilor de verificare si autentificare atat in lumea reala, cat si in mediul online, si bazandu-se pe obiectul aflat cel mai la indemana - telefonul nostru inteligent", explica Frederic Trojani, Senior Vice President "Identity and biometric solutions" - Thales.

#Portofel Digital Identitate, #Thales Gemalto Digital ID Wallet , #Programare