Rusia si China dezvolta roboti-ucigasi. SUA trag tare sa tina pasul

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:36
8177 citiri
Rusia si China dezvolta roboti-ucigasi. SUA trag tare sa tina pasul
Foto: Axiomroleplaying.wikia.

Rusia si China dezvolta arme autonome, cunoscute si ca "roboti ucigasi", iar Pentagonul se vede nevoit sa accelereze procesul de creare a unor astfel de arme moderne, a confirmat secretarul adjunct al Apararii din Statele Unite, Robert Work.

In cadrul forumului privind securitatea nationala a SUA, Work a admis ca Moscova si Beijingul sunt cu cativa pasi inainte Washingtonului in ceea ce priveste dezvoltarea robotilor de lupta, anunta revista Business Insider.

"Stim deja ca in China se investeste masiv in dezvoltarea robotilor autonomi, iar, recent, seful Statului Major din Rusia, generalul Valery Vasilevich Gherasimov, a declarat ca fortele militare ruse se pregatesc sa evolueze pe un camp de lupta robotizat", a explicat adjunctul Apararii din Statele Unite.

"In viitorul apropiat este posibil ca o unitate complet robotizata sa fie creata pentru a lupta independent in cadrul operatiunilor militare", ar fi spus Gherasimov, conform citatului prezentat de Robert Work.

Oficialul american a subliniat ca este important ca Statele Unite sa accelereze eforturile pentru dezvoltarea inteligentei artificiale si a capacitatii masinilor de a invata, pentru a contracara amenintarea reprezentata de programele similare din China si Rusia.

IA, sperietoare globala

Temerile privind crearea robotilor autonomi de lupta au explodat in vara acestui an, cand 100 de oameni de stiinta din toata lumea au semnat un manifest comun in care atrag atentia asupra pericolului reprezentat de folosirea armelor autonome dotate cu inteligenta artificiala.

Printre acestia se numara seful companiei Tesla, Elon Musk si savantul britanic Stephen Hawking.

Musk, de altfel, se afla si in spatele unei companii nonprofit de cercetare, Open AI, care isi propune sa conduca studii avansate in domeniul inteligentei artificiale, astfel incat aceasta sa ofere beneficii lumii intregi.

Provocarea reprezentata de inteligenta artificiala va creste pe masura ce China si Rusia vor avansa cu programele militare nationale de creare a unor armate de roboti.

Revista Defense One a anuntat ca fortele rusesti de Rachete Strategice au anuntat inca din martie 2014 ca au amplasat mai multi roboti santinela capabili sa distruga tintele fara personal uman la 5 baze de rachete nucleare.

Postul Russia Today l-a citat pe Vyacheslav Khaitov, directorul general adjunct al Uralvagonzavod - una dintre cela mai mari companii producatoare de armament din Rusia -, vorbind despre planurile firmei de a dezvolta noi roboti de lupta in urmatorii doi ani.

"Vom putea prezenta prototipurile intr-un an si jumatate sau doi. Ne indepartam treptat de masinile de lupta cu personal uman", a afirmat Khaitov in urma cu doua luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#roboti de lupta, #arme moderne Rusia, #programe inteligenta artificiala, #armata viitorului , #Programare