Rusia vrea sa creeze propriile programe software, pentru a evita produsele importate

Marti, 02 Septembrie 2014, ora 15:22
1591 citiri
Rusia vrea sa creeze propriile programe software, pentru a evita produsele importate

Rusia vrea sa inlocuiasca programele software importate din strainatate cu unele dezvoltate de catre producatorii rusi, institutiile guvernamentale fiind obligate sa cumpere softuri produse local, in dauna celor aduse din tarile din Vest.

Ministerul Comunicatiilor din Rusia a creat o serie de masuri menite sa sustina variantele rusesti ale programelor software importate din strainatate, potrvit scrisorii catre Ministerul Industriei, citate de publicatia Vedomosti, relateaza Ria Novosti, potrivit Mediafax.

"Departamentul propune stabilirea unui pret mai mic cu 15% la achizitionarea de software produs in Rusia. Daca un program importat din strainatate este cumparat, desi exista si varianta interna a acestuia, ministerele vor fi obligate sa dea o explicatie scrisa in acest sens si sa o faca publica", se arata in scrisoarea Ministerului Comunicatiilor.

In plus, Ministerul Comunicatiilor se angajeaza sa ofere autoritatilor locale, regionale si federale o parte dintre programele de care au nevoie.

De asemenea, agentiile guvernamentale si companiile aflate in subordinea statului vor fi obligate sa raporteze Ministerului Comunicatiilor proportia dintre programele software nationale si cele straine pe care acestea la utilizeaza.

In luna august, ministrul Comunicatiilor, Nikolai Nikiforov, a declarat ca pregateste o serie de masuri pentru inlocuirea softului importat si ca termenul pentru implementarea acestor actiuni este intre trei si sapte ani.

Mai multe proiecte care au ca scop obtinerea independentei Rusiei fata de importurile din tarile din Vest au fost create de catre guvernul de la Moscova, dupa impunerea sanctiunilor de catre Statele Unite si Uniunea Europeana din cauza conflctului din Ucraina.

De exemplu, guvernul a infiintat in iunie Sistemul National de Plata cu Cardul, dupa ce Visa si MasterCard au suspendat procesarea platilor la bancile SMP si Rossiya.

#programe software Rusia, #programe software proprii , #Programare