Care sunt companiile al caror viitor depinde de Windows 8

Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:46
1773 citiri
Care sunt companiile al caror viitor depinde de Windows 8

Microsoft, Intel si companiile din Taiwan care construiesc computerele se bazeaza pe faptul ca Windows 8 va avea succes. In acelasi timp, aceste companii functioneaza impreuna ca un ecosistem, unde fiecare parte afecteaza evolutia celorlalte.

La targul Computex 2012 din Taipei, China, Microsoft, Intel si companiile taiwaneze au facut un front comun, dar in acelasi timp au iesit la lumina unele tensiuni pe care Microsoft le-a creat, in urma relatiei anterioare stranse intre firmele din Statele Unite ale Americii si partenerii lor asiatici, potrivit Reuters.

In joc este viitorul celui mai mare dezvoltator de software din lume, care isi va lansa noul sistem de operare cel mai probabil in trimestrul al patrulea din acest an, si al producatorului de chipuri Intel, ca si al unei industrii importante de producatori de calculatoare si furnizori de piese.

Pe de o parte exista Microsoft, care va transfera interfata Metro folosita pentru Windows Phone la tablete, laptopuri si ecrane de calculator. Desi vechea interfata pe care utilizatorii pot face click este inca disponibila, compania se orienteaza catre un touchscreen care sa concureze cu sistemul de operare Android de la Google Inc si sistemul de operare iOS de la Apple Inc.

Pe de alta parte avem producatorul de chipuri Intel Corp, partenerul vechi al Microsoft in campul PC-urilor. Intel nu a vazut numai posibilitatea de a activa pe piata dispozitivelor mobile, ci a trebuit sa isi faca loc pe langa Microsoft, concurand cu compania britanica ARM Holdings Plc, ale carei chipuri produse pentru dispozitive mobile ar putea fi mult mai bune pentru tabletele care ruleaza Windows 8.

Mai exista si producatorii taiwanezi care se lupta sa combine noul sistem de operare al Microsoft si chipurile Intel in produse care sa se vanda si sa aduca profit.

Targul Computex, incheiat la sfarsitul saptamanii trecute, a aratat cat de fragile sunt aceste aranjamente - existand diferente in ceea ce priveste preturile, promovarea si intregul sistem de baza care va fi necesar pentru a sustine Windows 8.

Transferul de inovatie

Microsoft, desi are inca o cota importanta pe piata PC-urilor, si-a concentrat energia si capacitatile inovatoare catre dispozitivele mobile, segment condus de iPhone-uri si iPad-uri.

In timp ce livrarile de PC-uri au scazut cu 1,4% anul trecut si se asteapta sa creasca cu numai 4,4% in acest an, potrivit firmei de cercetare Gartner, vanzarile de tablete au crescut de la 19,4 milioane de unitati in 2010 la 68,4 milioane de unitati anul trecut. Se asteapta ca piata tabletelor sa inregistreze cresteri de 85% pe an.

In ceea ce priveste vanzarile de tablete din acest an, Gartner estimeaza ca mai mult de 60% dintre acestea vor fi iPad-uri si numai 4% dintre acestea vor rula sistemul de operare Microsoft.

Solutia pe care o poate adopta Microsoft este sa activeze atat pe piata PC-urilor, cat si pe cea a tabletelor. Rezultatul va fi un schimbare iritanta pentru utilizatorii obisnuiti cu interfata clasica Windows.

Intel, la randul sau, trebuie sa regandeasca chipurile sale, al caror sistem este centrat mai degraba pe procesare de date decat pe aspecte ce tin de tehnologia mobila, precum consumul de energie. In acelasi timp insa, producatorul de chipuri da contur viziunii sale creand un laptop subtire numit Ultrabook.

Lansarea primelor dispozitive de acest tip - care datoreaza aspectul si functionarea lor MacBook-ului Air de la Apple - nu a fost un mare succes, insa Intel a venit cu chipuri mai bune, materiale si designuri noi, tastaturi detasabile, sperand sa fie estompata granita dintre laptop si tableta.

Toate aceste lucruri depind de producatorii de computere si de furnizorii de piese. Acestia vor trebui sa creeze dispozitivele si sa isi dea seama cum pot sa scoata profit de pe urma lor.

Toata aceasta situatie creeaza tensiuni interne pentru ca Microsoft vrea ca fiecare dispozitiv care ruleaza Windows sa profite de toate caracteristicile sale intr-o masura cat mai mare, in timp ce producatorii de echipamente originale economisesc bani in detrimentul calitatii produsului sau mentin preturile scazute.

"Microsoft va trai sau va pieri in functie de cum producatorii de echipamente originale implementeaza caracteristicile sistemului de operare Windows 8", spune analistul Frank Gillett de la Forrester.

Strategia Intel

Intel incearca sa ii determine pe producatorii de echipamente sa adauge touchscreen-uri si alte caracteristici pentru a creste cota de piata a Ultrabook si a diferentia acest dispozitiv de MacBook Air.

In aceste conditii, dispozitivele Ultrabook ar putea avea preturi de 1.000 de dolari. Un touchscreen adauga inca 100 de dolari in pretul unui astfel de dispozitiv. Oficialii Intel sustin aceasta crestere a pretului, considerand ca pe piata se cauta dispozitive complexe.

Desi multi producatori prezenti la Computex par sa fi adoptat design-urile cerute de Intel si trasaturile Windows 8, calitatea produselor nu se ridica la acelasi nivel.

Producatorii trebuie sa plateasca Microsoft pentru fiecare exemplar de Windows si companiei Intel pentru fiecare chip.

Analistul Serene Chan de la Frost and Sullivan spune ca Microsoft planuieste sa impuna o taxa de 100 de dolari pentru fiecare licenta Windows 8 - o crestere semnificativa fata de sistemul de operare Windows 7 ce ruleaza pe mobile si mai ales comparativ cu sistemul de operare Android de la Google, pe care producatorii il pot folosi gratis.

"Costul licentei pe care producatorii de piese originale trebuie sa o plateasca Microsoft va fi un mare dezavantaj", spune Serene Chan.

Producatorii spun ca spera sa convinga Microsoft sa renunte la taxele pentru licenta.

Oficialii Intel spun ca lista de preturi este publica, dar intelegerile lor cu clientii individuali sunt confidentiale. In acelasi timp, oficialii Intel spun ca aceasta companie investeste zeci de miliarde de dolari in productia de chipuri, o suma similara fiind alocata departamentului de cercetare si dezvoltare.

Refacerea unui sistem interdependent

Reteaua complexa de dezvoltatori de sisteme de operare, producatori hardware si retaileri continua sa se mentina pe un teren interdependent. Producatorii taiwanezi spera ca Microsoft si Intel sa reuseasca sa rezolve o serie de probleme legate de Windows. Aceste aspecte se refera la dezvoltatori de aplicatii si oferte atractive, asa cum procedeaza Google, Amazon sau Apple.

Succesul acestor produse depinde in mare masura si de modul in care sunt promovate. Odata ce dispozitivele sunt construite, producatorii se vor baza pe gigantii din Statele Unite ale Americii sa convinga utilizatorii sa le cumpere.

Presedintele Acer, J.T. Wang, a spus reporterilor la Computex ca a vorbit cu oficialii Microsoft, cerandu-le sa faca o campanie de marketing puternica.

Computex 2012 a marcat si aparitia unor divergente de interese, avand in vedere faptul ca Microsoft lucreaza cu compania ARM, oferind o versiune de Windows 8 numita Windows RT, care va functiona pentru tablete ale caror procesoare consuma mai putina energie.

#Windows 8 lansare, #Microsoft Intel Windows 8, #producatori piese IT, #Windows 8 interdependenta companii, #Microsoft Windows 8 lansare , #Sisteme de Operare