Premiul Intel ISEF, castigat de un roman pentru masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D

Sambata, 18 Mai 2013, ora 11:00
2444 citiri
Premiul Intel ISEF, castigat de un roman pentru masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D

Elevul valcean Ionut Budisteanu a castigat, vineri seara, in Phoenix, Arizona, premiul cel mare, denumit Gordon E. Moore, dupa fondatorul Intel, in valoare de 75.000 de dolari, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al ISJ Valcea, prof. Remus Grigorescu.

"Este cea mai mare mandrie pentru noi, valcenii, aceasta performanta a lui Ionut. Stiam ca este un copil de exceptie, dar aseara cand am vazut aplauzele primite eu am fost emotionat. Este primul premiu castigat de un roman. Saptamana a fost una de exceptie pentru Ionut, dupa ce in urma cu doar trei zile a castigat la Huston alt premiu", a precizat sambata prof. Remus Grigorescu.

Ionut Budisteanu a castigat, pe langa Gordon E. Moore, si primul loc la categorie, alaturi de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a castigat si doua premii speciale din partea companiilor care sponsorizeaza premiile.

Budisteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. Dupa ce anul trecut a castigat premii in valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care utiliza senzorii de pe limba pentru a crea imagini, dedicat nevazatorilor, anul acesta a decis sa faca o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D.

Intregul sistem, care include si sapte computere menite sa decodeze informatia primita de la radar, ar costa aproximativ 7.000 de dolari. Radarul, cea mai importanta parte a sistemului, necesita 3.000 de dolari si mai are nevoie de perfectionare (este foarte dificil sa identifice o persoana aflata in spatele unor obiecte precum tufisurile, de exemplu). Varianta utilizata de Ionut la experimente si prezentata la Intel ISEF a costat doar 400 de dolari.

Ionut Budisteanu are 18 ani si este elev la Grupul Scolar OLTCHIM. Are deja in palmares 90 de premii nationale si internationale.

El a fost felicitat si de premierul Victor Ponta. ''Il felicit pe Ionut Budisteanu, un tanar exceptional din Ramnicu Valcea, care a castigat Marele Premiu al celui mai important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF) - organizat de compania Intel in Arizona, SUA. Romania se mandreste cu tine Ionut, felicitari!'', scrie Ponta pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#roman premiu Intel, #premiu Intel 75 000 dolari, #masina conduce singura radar 3D , #Software auto