OS: 11 sisteme de operare mai putin cunoscute astazi

Joi, 29 August 2013, ora 11:31
4726 citiri
OS: 11 sisteme de operare mai putin cunoscute astazi
Au existat multe sisteme de operare

Cum batalia pentru suprematia pe segmentul sistemelor de operare pentru smartphone continua (desi multi sunt de parere ca acesta s-a incheiat, odata ce Apple si Android domina), sunt putini cei care mai isi aduc aminte ca mai sunt si astfel de programe, la fel de vechi ca insusi computingul.

Mai stie cineva de sistemul de operare Amiga? Dar de Inferno? Arthur?

Acestea sunt sisteme de operare care au incercat, odata, sa concureze cu Apple si Microsoft, insa nu s-au putut mentine pe piata, spun cei de la Businessinsider.

AmigaOS

Acest sistem de operare a fost lansat in 1965 de Commodore. Cei de la Ars Tehnica au spus, in 2005: "Computerul Amiga a fost o masina aflata cu mult inaintea timpului sau. Cand a fost lansat, in 1985, ecanul color (4096 de culori), sistem audio stereo cu patru canale si chip care accelera atat grafica, cat si sunetul, a facut ca Macintosh-ul, vechi de un an, sa para antic. Despre Steve Jobs s-a spus ca a fost foarte ingrijorat, dar, din fericire pentru el si Apple, Commodore nu a avut nici cea mai mica idee despre ceea ce au realizat".

BeOS

Ce a patit BeOS, creat de Be Inc. si lansat in 1991? Apple a oferit 125 de milioane de dolari pentru preluarea companiei, in 1995, dar CEO-ul companiei, Jean-Louis Gassee, voia 200 de milioane de dolari. Apple a cumparat, insa, NeXT a lui Steve obs, iar Palm a preluat activele companiei in 2001, pentru 11 milioane de dolari.

OS/2

IBM a lansat acest sistem de operare in 1985, dupa ce s-a aliat cu Microsoft. Dar cand Windows 3 a devenit un hit pe piata, in 1990, parteneriatul s-a incheiat. Desi nu mai este sustinut de IBM, acest sistem de operare inca mai este instalat pe mai multe ATN-uri.

Arthur

Acorn Computers a lansat acest sistem de operare in 1987, fiind dezvoltat in cinci luni. Arthur trebuia folosit pentru putin timp, insa a functionat, pe scara mai larga, pana in 1989, cand a fost dezvoltat RISC OS. Se pare ca si in ziua de astazi Arthur inca mai este folosit.

Desktop Linux

Acest sistem de operare, open-source, a fost lansat in 1996 si inca mai este folosit de multi utilizatori, insa nu a atins succesul scontat. Doar adevaratii "tech-savvy" sunt cei care vor fi inmormantati cu Linux. Insa acest OS are nevoie de mai multe imbunatatiri pentru a avea succes in fata utilizatorului mediu.

Inferno

Bell Labs a lansat in 1996 un sistem de operare open-source, deci unele versiuni ale sale pot fi inca active. Dar acestea nu ies la lumina.

XTS-400

BAE System a lansat acest OS in 1992, care, datorita nivelului ridicat de securitate pe care il ofera, inca este utilizat, ca si versiunile sale, in tehnologia militara.

Palm OS (aka Garnet OS)

Dezvoltat de Palm Inc., a fost lansat in 1996. Dupa ce Palm a desprins divizia OS, din care a facut o companie, ceea ce a fost odata un sistem de operare inovativ, nu s-a mai descurcat pe piata. Ceea ce a fost un pionierat pe segmentul OS pentru PDA, nu a mai putut face fata dezvoltarii web-ului si a multitudinii de optiuni multimedia.

HP WebOS

Sistemul de operare WebOS a fost creat in 2009, mai intai de Palm, apoi sustinut de HP, ca raspuns la sistemul iOS pentru iPhone. Prima versiune a fost instalata pe smartphone-ul Palm Pre si a fost considerat atunci ca fiind cea mai buna alternativa pentru iPhone.

HP a cumparat Palm, deci si WebOS in 2010 pentru 1,2 miliarde de dolari. In 2011, HP a incercat sa lanseze un smartphone si o tableta cu WebOS, insa ambele au fost esecuri. HP a renuntat, iar acum, acest OS este open-source.

Nokia a inlocuit Symbian cu Windows Phone

Sistemul de operare Symbian a fost lansat in 1998, si a fost cumparat in 2008 de Nokia. Desi a fost cel mai popular sistem de operare, Nokia a decis sa renunte la Symbian in favoarea sistemului de operare Windows Phone al celor de la Microsoft. In prezent, cele mai performante terminale Nokia au instalat Windows Phone 8.

MS-DOS, stramosul Windows

Acest sistem de operare a fost creat si lansat de Microsoft in 1981. Toti cei care au avut un PC in anii 80 sau la inceputul anilor 90 sunt, cel mai probabil, familiarizati cu MS-DOS. Microsoft a cumparat un sistem de operare, denumit 86-DOS, de la Seattle Computer Products si l-a transformat intr-un sistem de operare pentru PC-uri construite pe arhitectura Intel 8086. A fosr redenumit MS-DOS si a avut opt versiuni, pana cand, in 2000, a fost tras pe linie moarta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem operare, #microsoft windows, #Apple iOS, #Nokia Symbian , #Software PC