Guvernele stiu tot ce facem pe telefonul mobil

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 08:23
3441 citiri
Guvernele stiu tot ce facem pe telefonul mobil

Guvernele stiu tot ce facem pe telefonul mobil, pe cine sunam, ce site-uri navigam, unde ne ducem, a anuntat WikiLeaks joi, care si-a reluat activitatea suspendata in octombrie din cauza lipsei de fonduri.

Julian Assange, fondatorul site-ului, a anuntat intr-o conferinta de presa ca a publicat sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de tari, care arata cum guvernele supravegheaza persoanele prin intermediul telefoanelor mobile.

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vandute in trecut regimurilor autoritare din lumea araba cum ar fi Siria, Libia, Tunisia si Egipt.

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere si interceptare a comunicatiilor a trecut de la un cerc restrans de clienti din domeniul serviciilor de informatii, cum ar fi agentiile de informatii americane sau britanice, la o retea mondiala.

Scandal in lumea smartphone-urilor iOS, Android, Blackberry si Simbian

Un nou scandal a izbucnit ieri in Statele Unite in urma unei descoperiri care a relevat faptul ca exista un software instalat pe telefoanele mobile, care nu se vede, dar care inregistreaza absolut toate activitatile pe care le face utilizatorul, cu cine vorbeste, ce site-uri navigeaza sau in ce locuri merge.

Firma care produce acest software se numeste Carier IQ si asigura un serviciu de telemetrie furnizorilor de servicii de telefonie mobila si producatorilor de telefoane mobile. Potrivit reprezentantilor acestei companii, acest software este preinstalat in peste 141 milioane de telefoane mobile.

Oficialii Carier IQ au negat categoric faptul ca software-ul lor ar inregistra activitatea pe telefonul mobil, mentionand faptulca software-ul IQ este doar pentru diagnosticare problemelor in reteaua de telefonie mobila si pe dispozitivele mobile.

Scandalul izbucnit in Statele Unite a luat amploare, iar marile companii si-au facut publice pozitia. AT&T a recunoscut faptul ca foloseste software-ul Carier IQ, iar reprezentantii Microsoft au declarat ca Windows Phone nu contine codul sotware. Si reprezentantii Google au luat pozitie si au declarat ca nu au nicio legatura cu Carier IQ. Apple se pare ca a folosit codul Carier IQ, dar a renuntat la el pentru majoritatea produselor care folosesc sistemul de operare iOS 5.

#dezvaluiri wikileaks, #spionaj guvernamental, #guvern spionaj telefoane mobile, #wikileaks guverne , #Software telefoane