G Data: Android, cel mai atacat sistem de operare

Luni, 19 August 2013, ora 15:42
1571 citiri
G Data: Android, cel mai atacat sistem de operare

Sistemul de operare Android este principala tinta a atacatorilor cibernetici, in primele sase luni ale anului fiind identificate circa 520.000 de fisiere periculoase, aproape dublu fata de a doua jumatate a anului 2012, conform datelor publicate de G Data in raportul Mobile Malware.

"Cu aproape 520.000 de noi fisiere malware pentru Android, fluxul de malware-ul mobil a atins un nivel record. Cea mai noua tendinta este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care sa poata fi folosite de infractorii cibernetici fara experienta," a spus Ralf Benzmuller, seful G Data Security Labs.

El a adaugat ca Android isi va mentine pozitia dominanta in segmentul smartphone-urilor si al tabletelor in lunile ce urmeaza si estimeaza triplarea numarului de malware mobil. Pana in prezent, sistemul de operare Android este instalat pe mai mult de 900 de milioane de terminale mobile.

Conform analizei G Data, troienii universali au fost armele atacatorilor in atragerea utilizatorilor in capcana. In dezvoltarea aplicatiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificila si au ascuns functionalitatile periculoase pe cat posibil.

Kit-urile specializate utilizate de atacatorii cibernetici fac mai usoara sustragerea de date si de catre cei neexperimentati.

Cum sunt "deghizate" atacurile

Un numar de aplicatii malware aflat permanent in crestere, detectate de G Data Security Labs, au fost echipate cu coduri complexe camuflate, facand mai dificila efectuarea de analize manuale si automate. Atacatorii se bazeaza, deasemenea, pe module de atac pe termen lung.

"Infractorii ascund functionalitatile periculoase prin intermediul aplicatiilor manipulate in ideea de a intarzia descoperirea si stergerea acestora. Asta inseamna ca aplicatiile malware raman active pe dispozitivele mobile cat mai mult timp posibil pentru a castiga bani din servicii premium sau din furtul de date personale, in functie de ce si-au propus", a mai spus Benzmuller.

Conforma analistilor din piata, numarul de smartphone utilizate va continua asa creasca in perioada urmatoare cu o rata medie anuala de 33%, unul dintre principalele motive fiind reducerea pretului mediu al acestor terminale.

Astfel, daca in 2011 un smartphone costa circa 337 de euro, pretul a ajuns in 2013 la 283 de euro, fiind prognozata pentru 2017 o scadere de pana la 235 de euro.

#malware Android, #tinta atacuri cibernetice Android, #furt date Android , #Stiri Software