Oameni de afaceri si militari, urmariti si atacati cibernetic in hotelurile de lux din Asia

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 09:31
2634 citiri
Oameni de afaceri si militari, urmariti si atacati cibernetic in hotelurile de lux din Asia
Foto: Enmain

Specialistii in securitate au descoperit o campanie sofisticata de spionaj industrial, care avea ca tinta lideri ai unor companii importante, aflati in calatorii in Asia. Atacurile cibernetice aveau loc cand acestia isi conectau PC-urile la retelele hotelurilor de lux unde erau cazati, retele considerate de multi ca fiind sigure.

Atacurile, care depasesc cu mult operatiunile tipice ale atacatorilor cibernetici, au facut mii de victime incepand cu 2009, si continua sa faca, a anuntat Kaspersky Lab, firma de securitate informatica, intr-un raport citat de Reuters.

Printre victimele acestor atacuri se numara directori de la companii din industriile auto, manufacturiera, cosmetica si chimica, precum si militari din diferite state, a precizat firma de securitate informatica.

In 2012, FBI a trimis o atentionare oficialilor guvernului SUA, oamenilor de afaceri si de stiinta, avertizandu-i sa fie foarte atenti cad actualizeaza aplicatiile de pe propriile PC-uri prin conectare la Internet in reteaua hotelurilor in care erau cazati.

Atacatorii stiau traseele tintelor

Deplasarea persoanelor-tinta ale acestui atac se pare ca a fost monitorizata, ceea ce a permis atacatorilor sa opereze cand acestia se conectau la reteau wireless a hotelurilor. Hackerii si-au acoperit atacurile eliminand instrumentele folosite din retelele de hotel dupa aceea.

"Acesti atacatori vizeaza un anumit tip de persoane, care ar trebui sa fie foarte constiente de valoarea informatiilor detinute, si care trebuie sa ia masuri serioase pentru a se proteja", a spus Kurt Baumgartner, cercetator de securitate la Kaspersky.

Multe dintre victimele acestor atacuri s-au conectat la reteaua din camera de hotel si au fost instiintate ca trebuie sa actualizeze aplicatiile, instalate legal, de pe computere, cum ar fi Adobe Flash, Google Toolbar sau Microsoft Messenger, a precizat Kaspersky. Pentru ca atacurile aveau loc dupa logarea persoanelor respective, comunicatiile criptate nu au oferit protectie impotriva atacurilor.

Aceiasi atacatori, cu o pregatire foarte buna in domeniu, conform specialistilor implicati, au folosit aplicatii care identificau tastele apasate de victima, si au trecut de securitatea multor hoteluri din intreaga Asie, a mai spus compania.

Kaspersky a refuzat sa precizeze care au fost personalitatile victime ale acestor atacuri, dar a precizat ca a informat atat hotelurile respective, cat si autoritatile din zonele afectate. Aproape toate victimele, respectiv 90%, provind din cinci tari - Japonia, Taiwan, China, Rusia si Coreea de Sud. De asemenea, mai provin si din Germania, Hong Kong, Irlanda si SUA, a precizat Baumgartner.

Principalul mister al acestui atac, conform celor de la Kaspersky, ramane faptul ca infractorii pareau sa cunoasca foarte bine itinerariul victimelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#kaspersky atacuri cibernetice, #spionaj industrial , #Stiri Software