Virusii au atacat PC-urile Ministerului iranian al Petrolului

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 20:17
2196 citiri
Virusii au atacat PC-urile Ministerului iranian al Petrolului

Ministerul iranian al Petrolului a fost atacat duminica de un virus informatic ce a distrus dosarele din calculatoare, a anuntat presa luni, citand un purtator de cuvant al ministerului.

Potrivit agentiei Mehr, mai multe site-uri oficiale ale ministerului si cele ale companiei petroliere nationale NIOC, au fost afectate de acest atac duminica. Cele doua site-uri, www.mop.ir si www.nioc.ir, nu erau accesibile luni la pranz.

Un purtator de cuvant al Ministerului Petrolului, Alireza Nikzad, a declarat totusi pentru agentia Fars ca "datele esentiale" ale ministerului si ale NIOC nu au fost afectate, principalele lor servere nefiind "conectate la surse din exterior".

Virusul a fost identificat ca fiind de tip "Viper", conceput pentru a distruge fisierele si pentru a avaria hard diskurile calculatoarelor, potrivit agentiei Isna.

Nicio informatie nu a fost oferita pentru moment cu privire la extinderea pagubelor suferite de minister.

"Alte site-uri industriale au fost vizate", de asemenea, de acest virus, a adaugat Isna, fara a oferi surse sau detalii.

Iranul a fost tinta mai multor atacuri informatice in ultimii doi ani pe care liderii iranieni le-au atribuit Statelor Unite si Israelului, cei doi inamici declarati ai regimului de la Teheran.

Zeci de mii de calculatoare industriale au fost infectate in 2010 cu virusul Stuxnet, conceput pentru a distruge fizic motoarele coordonate de aceste calculatoare.

Majoritatea expertilor au apreciat ca Stuxnet urmarea sa intarzie programul nuclear iranian distrugand motoarele centrifugelor pentru imbogatirea uraniului. Teheranul a afirmat totusi ca programul sau nuclear nu a fost afectat, contrar avizului a numerosi experti occidentali.

#atac informatic minister Iran, #virusi site minister iran , #Virusi PC