Virusii sofisticati vor duce greul spionajului din secolul 21

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:19
2327 citiri
Virusii sofisticati vor duce greul spionajului din secolul 21
Foto: Jennings Wire

Daca ar fi intrebati de ce spioneaza computerele, cei care au dezvoltat Reign, acel sofisticat virus informatic ce pare sa aiba in spate un guvern Occidental, precis ar folosi un vechi "proverb" din randul spargatorilor de banci - "pentru ca acolo sunt secrete".

Pe masura ce totul se digitalizeaza, se digitalizeaza si spionajul. Reign este un nou pas in acel val de "spioni" cibernetici aparuti in 2010, cand Stuxnet, un program cu origini americane si israeliene, a fost facut responsabil de sabotarea programului nuclear al Iranului. Apoi au aparut Flame, Red October, DarkHotel, plus altele; si tot mai multi astfel de "spioni" sunt descoperiti in lumea cibernetica. Insa, spre deosebirile de supravegherile dezvaluite de Edward Snowden, aceste "malware" par sa fie orientate, cum de altfel erau si spionii clasici, catre anumite guverne sau chiar catre o anumite persoane, apreciaza The Economist.

Pentru spioni, digitalul are avantaje fata de genul clasic. Calculatoarele stocheaza date care pot fi copiate si transportate la distante mari din intreaga lume in numai cateva secunde. Si cele mai avansate sisteme de operare pot fi atacate, pana si acestea avand destule probleme de securitate care inca nu au fost descoperite. Securitate inseamna remedierea tuturor acestor probleme; insa un atacator trebuie numai sa gaseasca si sa exploataeze una dintre aceste probleme.

Pe langa acestea, spionajul cibernetic poate fi si negat: daca programatorul este atent, poate ascunde cine este in spatele atacului. De exemplu, sunt indicii care arata ca Regin ar putea britanic, deoarece unul dintre modulele sale parte sa aiba denumirea "LEGSPIN", un termen cricket; britanicii au refuzat sa comenteze. Pe langa aceasta, atacul poate fi conduse de la mare distanta, dintr-un fotoliu confortabil, fara sa fie nevoie ca agentii sa fie supusi riscurilor.

Spionajul cibernetic ridica, insa, probleme spinoase. Una dintre ele este costul redus al obtinerii de informatii valoroase prin aceasta metoda, ceea ce poate incuraja aparitia a tot mai mult de astfel de spioni. Mai mult, deoarece nu exista nici o distinctie clara intre instrumentele digitale de spionaj si arme - Stuxnet, de exemplu, a afectat sisteme, dar a si furat secrete - apare posibilitatea de ataca inamicul cu mai multa usurinta, ceea ce poate determina multe guverne sa practice un astfel de razboi. Este foarte asemanator cu razboiul cu drone, care este mai ieftin si nu implica sacrificii umane.

Acesta este un argument pentru ca guvernele sa fie selective cand utilizeaza armele cibernetice, nu sa le retraga. Desi armele cibernetice pot reduce magnitudinea atacurilor, acestea nu ucid si nu mutileaza (inca) oameni. In cazul in care trebuie facuta o alegere dintre o racheta si o arma cibernetica, este de preferat cea din urma.

Si spionii cibernetici pot fi spionati

O alta problema este ca armele cibernetice incurajeaza spionajul economic, care are mai putin de-a face cu securitatea nationala si mai mult cu profiturile corporatiilor. Occidentul s-a plans de multe ori ca rusii si chinezii le-au furat secrete industriale. Insa nici Occidentului nu este imaculat: informatiile dezvaluite de Snowden sugereaza ca spionii americani au fost foarte interesati de Petrobras, firma petroliera controlata de guvernul Braziliei.

Ar fi surprinzator daca Occidentul nu au ar fi spionat Gazprom, de exemplu, care este un punct forte al Rusiei. Dar spionarea unei firme pentru a dezvolta propria afacere este un mod prin care sunt ingnorate drepturile de proprietate intelectuala, care, pana la urma, sunt la baza prosperitatii. Iar guvernele nu ar trebui sa apeleze la astfel de "atacuri".

Razboiul cibernetic ia in considerare regulile doar ca sa le incalce. Iar razboinicii cibernetici trebuie sa tina cont de faptul ca si ei pot fi spionati.

#spionaj cibernetic, #razboi cibernetic , #Virusi PC