Blejnar: Nu cred in varianta externalizarii serviciilor vamale

Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:46
1549 citiri
Blejnar: Nu cred in varianta externalizarii serviciilor vamale

Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat marti ca nu crede in varianta externalizarii serviciilor vamale sau a oricaror servicii publice ale statului roman catre functionari din alte state, informeaza NewsIn.

"Nu cred in varianta externalizarii serviciilor vamale sau oricaror servicii publice ale statului roman catre functionari din alte state.

Aceste actiuni din ultima vreme au tocmai aceasta menire, noi trebuie sa constientizam personalul, atit cel al vamii, cit si al oricaror institutii, ca trebuie sa isi faca datoria, ca trebuie sa fie corect, iar elemente de asemenea natura, despre care exista indicii pentru prezumtive fapte de coruptie, de implicare in activitati ilicite, trebuie eliminate din sistem", a precizat Blejnar.

Potrivit acestuia, vamesii retinuti nu pot fi dati afara decat in cazul in care ar fi condamnati definitiv.

"Noi avem ca principal obiectiv corecta colectare a impozitelor si taxelor.

Noi nu ne ocupam de monitorizare, pentru ca nu avem asemenea competente, noi putem sa avem anumite indicii despre anumiti angajati.

Angajati pe care, din pacate, nu putem sa-i dam afara, nici macar pe cei retinuti. Noi nu putem sa-i dam afara decat atunci cand vor fi condamnati definitiv...

Daca ne uitam si facem o retrospectiva a tuturor celor patru descinderi din ultima perioada, vom constata ca numarul vamesilor care fac obiectul anchetei este redus.

Avem un procent de 20% vamesi si 80% politisti de frontiera.

Acest lucru nu se datoreaza faptului ca lucratorii vamali sunt mai corecti decat politistii de frontiera, pur si simplu politistii vamali intr-un punct de frontiera sunt mai putini decat lucratorii politiei de frontiera", a spus seful ANAF.

Blejnar a mai precizat ca, potrivit unui studiu al producatorilor de tigarete, la inceputul anului 2010 exista un nivel al contrabandei cu tigari de 36%, iar in toamna acesta a scazut la 24%.

"Nimeni nu a incercat sa spuna de ce a crescut acest nivel al contrabandei cu tigari intr-o anumita perioada.

Noi am intrat in 2007 in Uniunea Europeana si a trebuit sa aliniem accizele la nivelul tarilor membre ale UE.

Romania fiind pozitionata in vecinatate cu trei tari care nu sunt membre UE, Ucraina, Moldova si Serbia, am avut un mare dezavantaj. Am fost ca o poarta deschisa prin care intrau tigarile pentru ca nivelul de accizare intre tari este mare.

Am fost vulnerali pentru ca in Ucraina, Serbia si Moldova, tigaretele sunt mai ieftine", a mai mentionat Blejnar. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#servicii vamale, # vama, # lucratori vamali , #stiri Sorin Blejnar