Contrabanda cu tigari a scazut la 11,8%

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 14:05
1230 citiri
Contrabanda cu tigari a scazut la 11,8%

Piata neagra a tigaretelor din Romania a scazut in septembrie 2011 la 11,8%, acest fiind cel mai mic procent al contrabandei din ultimii trei ani, comparabil cu cel din alte tari europene, arata datele companiei de cercetare Novel.

In ianuarie 2010, contrabanda reprezenta peste 36% din totalul vanzarilor. Zona cea mai afectata de contrabanda este, in prezent, vestul tarii, ce detine 33,7% din comertul ilicit.

Principalele surse ale tigaretelor de contrabanda sunt Republica Moldova, piata duty free, Ucraina si Serbia.

"Sper sa reusim sa scadem contrabanda la mai putin de 10%. Ar fi fabulos, pentru ca am reusi astfel inclusiv sa atragem mai multi bani la buget prin incasarea accizelor la tutun", spune presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

Informatiile privind piata neagra a tigaretelor au fost facute publice marti, cu prilejul prezentarii unei campanii anticontrabanda.

Campania - initiata de JTI, in parteneriat cu Autoritatea Nationala a Vamilor - este intitulata "European pe buna dreptate" si consta in centralizarea cat mai multor motive ce demonstreaza ca Romania nu este parte a UE din intamplare, unul dintre aceste motive fiind scaderea contrabandei. 

#tigari, #contrabanda tigari, #evaziune fiscala tigari , #stiri Sorin Blejnar