Fiscul porneste pe urmele baronilor din imobiliare

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 09:34
1019 citiri
Fiscul porneste pe urmele baronilor din imobiliare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a demarat controale la nivel national in cazul a peste 7.000 de persoane fizice care au realizat in perioada 2006-2008 operatiuni imobiliare de natura comerciala, pentru a vedea cine a facut afaceri fara sa plateasca TVA.

"Declansam niste verificari pentru persoanele fizice care, desi au demarat activitati comerciale cu caracter de continuitate in domeniul imobiliar si au vandut foarte multe cladiri noi sau terenuri construibile, nu s-au inregistrat ca platitori de TVA", a declarat pentru ZF Sorin Blejnar, presedintele ANAF.

Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare vizate este de aproape 15 mld. lei (circa 3,5 mld. euro), fiind urmarite in principal persoanele care au derulat peste cinci tranzactii.

Blejnar a precizat ca au fost selectate pentru controale 7.145 de persoane, pentru un numar de 85.442 de tranzactii imobiliare, in suma de 14,9 mld. lei. Statul are posibilitatea sa solicite TVA de 19%, reprezentand aproape 2,5 mld. lei (700 mil. euro). In ultimii ani au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari care au facut afacerile pe persoana fizica pentru a evita plata TVA.

Conform Codului Fiscal, orice persoana fizica ce desfasoara acte de comert a caror valoare depaseste suma de 35.000 de euro trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA.

Principalul criteriu de selectie vizeaza tranzactiile imobiliare efectuate care au caracter de continuitate, comercial. "Cand vorbim de zeci de tranzactii nu mai este vorba de caracter ocazional. Este clar vorba de caracter de continuitate. In principal urmarim persoanele care au realizat peste cinci tranzactii", a explicat Blejnar.

Consultantii firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) Consultanta Fiscala au declarat la sfarsitul anului trecut intr-un interviu acordat ZF ca statul este indreptatit sa solicite TVA de 19% si dupa 10 ani persoanelor fizice care au vandut case noi.

Practic, o persoana fizica care construieste 20 de apartamente sau 30 de vile pentru a le comercializa face in mod evident un act de comert, nu face un act civil.

 

#fisc, # imobiliare, # tranzactii, # tva , #stiri Sorin Blejnar