Fiscul va verifica 12 persoane cu conturi in Elvetia

Duminica, 13 Martie 2011, ora 21:59
1827 citiri
Fiscul va verifica 12 persoane cu conturi in Elvetia

Un numar de 12 persoane au conturi in Elvetia in valoare totala de 50-60 milioane de euro, a declarat duminica presedintele ANAF, Sorin Blejnar, mentionand ca institutia va verifica provenienta acestor venituri, iar daca nu va putea fi demonstrata, acestea vor fi impozitate cu 16%, informeaza Mediafax. 

El a precizat ca autoritatile fiscale din Elvetia au transmis ANAF circa 80.000 de informari cu privire la persoane fizice romane care au realizat depozite in aceasta tara in perioada 2007-2010.

Blejnar a aratat ca, in cazul in care se vor constata infractiuni, vor fi sesizate organele de urmarire penala. Actiunea face parte din initiativa ANAF de a impozita cu 16% acele venituri ale persoanelor fizice bogate a caror provenienta nu poate fi demonstrata.

Seful ANAF a adaugat ca in cursul anului 2010 o Directie din cadrul aparatului central al ANAF a pus in aplicare o directiva europeana care da dreptul institutiei sa acceseze si sa faca schimb de informatii cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, inclusiv cu Elvetia.

"Va dau un exemplu. De data recenta am primit de la elvetieni o lista cu mai multe persoane care au realizat dobanzi pe conturile din Elvetia. Am facut asa o selectie.

Am 12 persoane unde eu estimez ca au venituri de vreo 50-60 milioane de euro in Elvetia, pentru care primesc dobanzi, in Elvetia", a spus Blejnar la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV.

El spune ca respectivele persoane, care ar putea face obiectul verificarilor, nu sunt oameni politici si nu crede ca ele fac parte din topul celor mai bogati romani.

"Au cont in Elvetia. Nu stim daca l-au declarat sau nu l-au declarat. Nu stiu daca au declarat veniturile din dobanzi incasate din Elvetia la Fiscul din Romania.

Noi am primit de data recenta aceste informatii tocmai ca raspuns la preocuparilor noastre permanente de a ne face o baza de date pentru a putea impozita aceste persoane fizice care au realizat venituri si sa vedem daca le-au si declarat statului roman", a explicat Blejnar.

Intrebat ce li se va intampla acestor persoane cu conturi in Elvetia, Blejnar a raspuns ca, daca se va constata ca nu au platit impozite pe acele venituri transferate in Elvetia si nu vor putea demonstra provenienta acestora, sumele vor fi impozitate cu 16%, la care se vor adauga si majorari de intarziere.

"Daca au o provenienta normala si s-a platit in Romania impozit pe dividende pe acesti bani, si ulterior au fost transferati in Elvetia, nu avem niciun fel de problema.

Daca nu au o provenienta legala, o sa consideram ca sunt fara sursa si o sa-i impozitam cu 16%. Acolo unde vor fi indicii de natura penala, vom sesiza inclusiv Parchetul", a mai spus presedinele ANAF.

Guvernul a decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului Fiscal, ca persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate sa plateasca un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Organele fiscale pot solicita in timpul controalelor persoanelor cu venituri mari informatii cu privire la donatii, sponsorizari si succesiuni, precum si o situatie a cheltuielilor personale, a modificarii patrimoniului, a tranzactiilor cu metale pretioase sau a bunurilor mobile si imobile detinute.

Informatii suplimentare pot fi solicitate si in ceea ce priveste participatiile sau mandatele detinute in societati comerciale sau alte entitati, bunuri apartinand unor persoane fizice sau juridice puse la dispozitia persoanei fizice si imprumuturi acordate si/sau contractate. 

#anaf, #fisc, #sorin blejnar, #conturi elvetia, #control fisc, #averi nedeclarate , #stiri Sorin Blejnar