Impozitul minim a adus a adus 592,8 mil lei la buget, pana in septembrie

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 14:18
1461 citiri
Impozitul minim a adus a adus 592,8 mil lei la buget, pana in septembrie

Statul a incasat pana in luna septembrie, la bugetul general consolidat, venituri de 592,8 milioane de lei din aplicarea impozitului minim, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar. 

"In primele doua trimestre de plata aferente aplicarii impozitului minim, respectiv actvitatea din trimestrul doi si trei a anului 2009, s-au incasat venituri totale din impozitul minim in valoare de 592,82 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Suma include stingeri de natura compensarilor cu alte impozite platite in plus sau cu sume din TVA, operari de deconturi rectificative si reglari de evidenta de fisa analitica pe platitor", a mentionat Blejnar.

Suma reprezinta 0,12% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an, de 497,3 miliarde de lei.

Potrivit prevederilor unei ordonante de urgenta care a intrat in vigoare de la 1 mai, firmele in cazul carora impozitul pe profit a fost mai mic decat impozitul minim sunt obligate la plata unor sume calculate in functie de veniturile realizate.

Astfel, firmele platesc un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Contribuabilii care inregistreaza profit platesc in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.

Introducerea acestui impozit a fost criticata de oamenii de afaceri, dar si de reprezentantii partidelor politice. 

#impozit, # minim, # venituri, # buget , #stiri Sorin Blejnar