Sorin Minea: Economia Romaniei, pe muchie de cutit in 2012. Interviu B24

Joi, 29 Decembrie 2011, ora 18:20
2868 citiri
Sorin Minea: Economia Romaniei, pe muchie de cutit in 2012. Interviu B24

Anul 2012 este un an hotarator pentru evolutia economiei romanesti, in care fie ne revenim, fie ne prabusim, considera omul de afaceri Sorin Minea, patronul Angst si presedintele Patronatului Romalimenta.

"Daca nu se vor lua masuri coerente, si nu masuri populiste, anul viitor, fiind an electoral - sau reusim un pas inainte, ceea ce e foarte greu, sau riscam o prabusire a economiei romanesti," a declarat Minea, care adauga ca bugetul anului urmator rateaza elemente importante pentru economia tarii, intr-un interviu acordat Business 24.

Cum a fost 2011 pentru afaceri dumneavoastra?

Un an slab. Scrie in toata presa. Un an atipic. Un an haotic.

Dintre cei trei ani de criza, care a fost cel mai greu?

Ultimul an a fost cel mai greu pentru mediul de afaceri, dupa parerea mea.

Cum credeti ca va fi anul viitor?

In cel mai fericit caz, la fel.

Numiti trei masuri care credeti ca ar trebui luate pentru a redresa situatia economica actuala?

Pentru industria alimentara ar trebui controale eficiente, reducerea economiei negre si micsorarea TVA-ului pentru alimente.

Credeti ca se va lua aceasta masura de micsoare preferentiala a TVA-ului?

E problema guvernului, nu a mea. Eu pot sa ii spun ce ar trebui sa faca, nu ce va face.

Ce planuri aveti pentru 2012

In primul rand sa supravietuiesc. In al doilea rand, o dezvoltare pe oportunitatile pe care le vad la ora actuala, dar care sunt discutii si atat, dar despre care nu pot sa vorbesc la ora actuala. Strategia de dezvoltare apartine fiecarei firme si e o chestie privata.

Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2012?

Fara niciun fel de masura coerenta - prost. Daca nu se vor lua masuri coerente, si nu masuri populiste, anul viitor, fiind an electoral - sau reusim un pas inainte, ceea ce e foarte greu, sau riscam o prabusire a economiei romanesti.

Considerati ca bugetul pentru 2012 este populist sau echilibrat?

Din punctul meu de vedere nu e un buget foarte echilibrat, pentru ca oportunitatile sunt altele decat cele care le vad eu personal pentru Romania. Deci nu mi se par oportunitatile alese ca fiind cele prioritare. In acelasi timp, bugetul e facut prin calcul contabil, si nu totdeauna contabilitatea merge mana in mana cu dezvoltarea unei afaceri si cu economia.

Cum arata bugetul ideal, in viziunea dumneavoastra?

Din punctul meu de vedere sunt anumite puncte care nu au fost atinse si alte puncte care au fost atinse excesiv. Dintre punctele neatinse suficient, din punctul meu de vedere, repet, este agricultura, care mi se pare vaduvita fara nici cea mai mica discutie.

Inca nu s-a inteles rolul agriculturii in Romania, aceasta fiind baza de pornire pentru orice, inclusiv pentru industria alimentara.

Ce domenii credeti ca isi vor reveni anul viitor?

Domeniul politic! Romania este la ora actuala, o tara eminamente politica. In clipa in care se va intelege ca mai intai traim economic si apoi facem politica, poate Romania va avea o sansa de a iesi (n.r.: din criza).

In clipa in care se va intelege ca specialistii pe domeniul economic sunt mai necesari decat oamenii politici, ca numirile pe functii se fac pe alte criterii decat pe criterii politice, si cand ne va iesi politica din cap, pe care o stapanim prost, s-ar putea ca Romania sa faca un salt inainte.

La ora actuala se face politica si politica proasta, din punctul meu de vedere.

Considerati ca un guvern de tehnocrati ar fi mai potrivit situatiei actuale?

Un guvern alcatuit din tehnocrati si cu conducere politica. Nu se poate arunca totul in spatele unui guvern de tehnocrati. Ceea ce am spus e ca nu ma intereseaza cine conduce acel guvern, ci cine face planul acelui guvern. Nu ma intereseaza ministrul care face criticile, ci ma intereseaza secretarii de stat care ar trebui sa fie foarte bine pusi la punct si sa faca jocul economic, nu jocul politic. La ora actuala, jocul politic merge pana la portari.

Daca printr-un guvern de tehnocrati se intelege un guvern in care asumarea conducerii o sa fie luata de specialisti, atunci sunt de acord. Dar, in acelasi timp, asumarea conducerii guvernului, imi pare rau, dar trebuie sa fie politica, pentru ca ei sunt aceia care ne-au adus in situatia aceasta.

Care estimati ca va fi cifra de afaceri a Angst in 2011?

In 2011? Undeva intre 65 si 70 de milioane euro. Usor marita fata de anul trecut, dar asta nu inseamna nimic pentru ca intre timp am avut niste probleme cu cresterea euro, cu devalorizarea leului, cu cresterea de preturi. Nu inseamna automat un lucru imbucurator, ci inseamna ca mi-am pastrat locul in piata, ceea ce e o chestie mai mult decat fericita.

Cine vorbeste despre profit acum, nu e ancorat in piata Romaneasca.

In 2012 cum credeti ca vor evolua lucrurile?

Deocamdata vin sarbatorile si prefer sa nu ma gandesc. Nu stiu, anul viitor poate sa fie un an de oportunitate pentru cei care vor gasi o strategie corecta, dar ajung la aceeasi chestie de baza - daca nu ar exista politicul si ar exista numai economicul, sunt convins ca ar exista cai de scapare. Existand un politic imprevizibil, mi-e frica sa fac prognoze pentru anul viitor.

Aveti planuri de extindere a lantului de magazine?

Sigur. Sunt un oportunist, din punctul asta de vedere. Voi vedea exact care este piata si ma voi dezvolta in directia pe care o consider oportuna. Eu am posibilitatea de a ma misca foarte repede, cum s-a vazut de fiecare data, si in general imi comunic ideile dupa ce le realizez, nu inainte.

In urma cu cateva luni ati lansat gama de produse Santi Via, cu produse fara aditivi. Sunt romanii atrasi de aceasta gama, a carui pret este mai ridicat?

Din ceea ce vad eu pe piata, acea obstinatie de a spune ca romanii cumpara cele mai ieftine produse si a se citi, ca "ce e cel mai ieftin, e departe de a fi cel mai bun calitativ", mi se pare o eroare. Din ceea ce vad eu, romanul a inceput sa se orienteze pe un produs mai bun calitativ, chiar daca pretul este mai mare. Romanii au inceput sa citeasca ceea ce mananca si sa aiba incredere in produsele mai bune calitativ.

Parerea mea e ca anul asta a scazut foarte mult segmentul mediu, a ramas constant segmentul ieftin si a avut loc o relansare a segmentului high, de calitate buna.

Exista o colaborare intre gigantul francez Carrefour si Angst. Despre ce e vorba?

Versiunea oficiala e preluarea unei francize Carrefour de catre grupul Angst. Reteaua Angst se va transforma intr-o retea Carrefour Angst. Vor aparea denumirile ambelor retele, magazinele vor fi in administrarea Angst-ului, iar Angst va fi partener egal in magazine cu Carrefour-ul, decizia fiind luata in comun acord - portofoliul si tot.

Primele trei sau patru magazine sunt deja deschise, iar restul urmeaza sa vedem. Exista un plan si un timing, dar acela ne apartine mie si lui Carrefour, pentru ca il negociem si il perfectionam in fiecare zi.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interviu Sorin Minea, #Sorin Minea patron Angst, #Sorin Minea Angst Carrefour, #colaborare Angst Carrefour , #Afaceri