Carnea de porc se va scumpi cu pana la 25%, in 2010

Joi, 03 Decembrie 2009, ora 12:34
1836 citiri
Carnea de porc se va scumpi cu pana la 25%, in 2010

Pretul carnii de porc se va majora cu pana la 25%, inca din primele luni din anul 2010, daca Romania nu va obtine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei in care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat pentru NewsIn reprezentantii marilor producatori din domeniu.

"Subventia pe cap de animal reprezinta aproximativ 20% din costul de productie al carnii de porc, iar in lipsa acesteia, producatorii nu vor avea cum sa sustina costurile. Astfel, ne putem astepta ca din primele luni ale lui 2010 pretul carnii de porc sa creasca cu peste un leu pe kilogram", a declarat pentru NewsIn presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.

Astfel, acesta a explicat ca daca, in prezent, un kilogram de carne de porc in viu poate fi cumparat cu circa 5,2 lei, dupa primele luni din 2010 acesta ar putea ajunge pana la 6,4 lei/kilogram.

"Cred ca in alte conditii vor disparea producatorii, pentru ca oricum sunt in pierdere. Daca nu se gaseste o solutie ca si producatorii sa poata obtine cat de cat profit ei vor inchide. De asemenea, o alta situatie grava va fi reducerea efectivelor de animale, mai ales in contextul in care deja unele firmele mari au inceput sa ia aceasta masura", a mai spus Caruz.

De asemenea, presedintele grupului Agricola Bacau, care detine ferme de porci, Grigore Horoi, a declarat pentru NewsIn ca o scumpire cu circa 25%, la raft, a carnii de porc ar putea aparea la inceptul primaverii 2010, daca autoritatile nu reusesc sa prelungeasca acordarea ajutoarelor de stat pentru acest sector.

"Daca nu se prelungeste sau nu se inlocuieste acest sprijin financiar pentru cresterea animalelor, ne putem astepta la sfarsitul primului trimestru din 2010 la o crestere a pretului carnii de porc la raft cu circa 25%. Exploatatiile si procesarea din Romania au ajuns la nivelul altor tari din Vest si producem la aceeasi calitate, asa ca meritam sa beneficiem si noi de subventii mari asemenea lor", a explicat Horoi.

In plus, directorul executiv al Patronatul Roman al Carnii de Porc, Stanca Tudor, a explicat ca efectul neacordarii subventiilor va fi resimtit mai puternic de producatori, in contextul in care va avea loc in perioada cea mai slaba din an din punct de vedere al vanzarilor de carne de porc.

"Cresterea preturilor tine si de piata. Nenorocirea este ca neacordarea subventiilor incepe de la 1 ianuarie si se suprapune cu cea mai proasta perioada de piata din an. In industria carnii de porc exista o anumita periodicitate de la 1 ianuarie pana la 1 mai piata este foarte proasta.

Pana acum costurile erau sustinute prin aceste subventii, iar disparitia lor va duce la o crestere a aceastora, care se va reflecta ulterior in pretul final al produselor. Acest lucru ar putea inseamna circa 22% crestere, de la inceputul anului", a declarat Stanca Tudor.

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC) si actionarul producatorului de mezeluri, Angst, Sorin Minea, e declarat ca piata romaneasca nu ar suporta o crestere importanta a pretului carnii de porc. "Comertul intracomunitar e liber, 70% din materia prima se cumpara din Europa. Daca piata europeana va pastra acelas trend si leul nu se va prabusi, preturile pot ramane aceleasi. E foarte greu sa cred ca preturile vor creste pentru ca piata nu va putea suporta o asemenea majorare. Gradul de suportabilitate al pietei este la un anumit nivel, deja se lucreaza la limita subzistentei", a spus Minea.

Totodata, marii producatori de carne de pui declarau recent pentru NewsIn ca pretul produselor obtinute de acestia va creste incepand cu 2010 cu pana la 20%, ca efect al neacordarii subventiilor, iar unii producatori ar putea chiar sa renunte la aceasta activitate.

#carne, #porc, #producatori, #comisia, #europeana , #stiri Sorin Minea