Firmele acuzate de fraudarea fondurilor europene: vinovate sau victime?

Marti, 10 August 2010, ora 09:09
2189 citiri
Firmele acuzate de fraudarea fondurilor europene: vinovate sau victime?

Peste 60 de companii din domeniul industriei carnii sunt verificate pentru fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor europene din programul SAPARD, iar 11 au fost deja acuzate de Oficiul European Antifrauda (OLAF), fiind depuse chiar sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA). 

De altfel, OLAF a cerut deja recuperarea integrala a fondurilor alocate celor 11 firme: Amareto Impex, Italovini, Salflom, C & C Company, Oprea Avi Com, Atfab, Rotina Product, H & E Reinert, Salconserv, Scandia Romana si Meda Prod 98.

Totusi, specialistii in domeniu din Romania spun ca este posibil ca multe firme fie au avut doar mici neregularitati, ce nu au fost corectate la timp, fie au fost oarecum "pacalite" de firmele din afara tarii, care depuneau oferte la licitatii.

"Nu ne-au parvenit documentele de la OLAF. Am vazut un singur document, care mi s-a parut foarte subtire. Se metioneaza ca la o licitatie au fost niste italieni, care discutasera intre ei si au venit cu oferte hotarate de ei prin e-mail. Si se adauga o fraza in care se spune ca ei sunt convinsi ca si partea romana a participat. Dar nu au niciun fel de proba", a declarat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.

"Altele am inteles ca sunt firme care au livrat utilaje si nu aveau codul CAEN. S-ar putea sa fie si fraude. OLAF-ul le intituleaza pe toate fraude. Acum ii baga pe toti in acelasi grup", a adaugat Minea.

Potrivit spuselor sale, nu este exclus faptul ca unele firme din Romania sa fi participat, intr-adevar, la fraude legate de fondurile europene, insa este de parere ca unele au fost, la randul lor, inselate de firme straine.

"S-ar putea ca o parte dintre romani, nu toti, sa fie fazani, sa fi picat in cursele facute de firmele de afara, mult mai destepte din punctul asta de vedere. Sunt convins ca o parte din firme au stiut si au jucat cu ceilalti. Dar, la fel, sunt convins ca o parte din firme au picat ca musca in lapte", ne-a explicat Minea.

In prezent, mare problema o reprezinta faptul ca acele firme trebuie sa dea toti banii inapoi. "Atata timp cat nu stiu tot ce a zis OLAF, nu ma pot pronunta. Stiu de un caz si am mai auzit de doua, dar n-am vazut hartiile. Ce poate sa faca o firma? Poate sa-si aranjeze licitatia, poate sa-si duca banii in alta directie. Orice se poate. Dar n-am vazut nici un fel de probe", a mai spus presedintele Asociatiei Romane a Carnii, care este si actionarul majoritar al companiei Angst.

Minea crede ca este posibil ca unele licitatii sa fie aranjate. Pe de alta parte, spune ca este normal ca o firma sa prefere sa cumpere utilaje, de exemplu, de la un producator mai bun, chiar daca pretul este mai mare.

"Statul roman se comporta acum ca un hinghier al nostru, adica ne-a gasit vinovati. In mod normal, ar trebui sa colaboreze cu noi si sa discute, sa vada ce s-a intamplat, nu doar sa ia banii, asta e cel mai usor lucru", a comentat Minea.

Fondurile europene ar putea fi blocate

De asemenea, Eugen Teodorovici, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, ce coordona si fondurile externe nerambursabile, spune ca orice incalcare a procedurii impuse de Uniunea Europeana poate conduce la actiunea de fraudare a fondurilor europene.

"Orice nerespectare, oricat de mica ar fi, usor usor, daca ea continua si persista in aceiasi directie, ea este frauda. Frauda este ceva cu vadita intentie, este o neregula in care intentia exista", a spus Teodorovici, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, exista un sistem foarte bine pus la punct de verificare si prevenire a acestor nereguli, insa, exista mii de proiecte, este posibil sa existe si "sincope", fiind un "sistem al statului, din ce in ce mai slab".

In urma fraudelor, este posibil ca fondurile europene sa fie blocate, spune Teodorovici. "Comisia tot timpul o spune, numai ca nu vrea s-o auda cine trebuie sa o auda. Exista aceasta posibilitate ca fondurile europene, pe un anumit program sau poate chiar toate, depinde cat de grava e problema, se pot suspenda temporar sau, mai rau, pe o perioada foarte mare de timp. Timp in care statul roman trebuie sa puna banii, sa faca ceea ce n-a facut si dupa aceea, in urma solutionarii acelei probleme, sa convinga Comisia, sa ceara deblocarea si reluarea platilor", ne-a explicat Teodorovici.

Fostul secretar de stat a adaugat ca exista verificari periodice, insa este posibil sa nu fie observate unele nereguli, acestea fiind gasite de cei care nu fac parte din sistem.

"Astfel de documente exista. Problema e ca atunci cand gasesti o anumita problema, sa iei masuri sa o reglezi. Nu o reglezi imediat, este posibil sa fie probleme si mai mari", a conchis Teodorovici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#firme, #fonduri, #europene, #frauda , #stiri Sorin Minea