"Legea comertului cu alimente va reduce preturile cu pana la 30%"

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 17:27
2149 citiri
"Legea comertului cu alimente va reduce preturile cu pana la 30%"

Legea de Bune Practici privind produsele alimentare, aprobata in plenul Camerei Deputatilor, va produce efecte in piata in circa 4 luni de la publicarea in Monitorul Oficial, putand duce la scaderea pretutilor cu pana la 30%, au declarat, marti, reprezentantii MAPDR si ai asociatiilor profesionale.

Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, a declarat, marti, ca dupa informatiile pe care le are de la specialistii din domeniu, preturile produselor alimentare ar putea scadea cu pana la 30%, dupa aplicarea legii Codului de Bune Practici. "Se spune ca preturile vor creste, ca vor fi blocaje financiare, pierderi ale locurilor de munca, asa sustin marile retele de magazine.

Cred ca nu e un abuz ceea ce am facut si nici un dezastru. Noi am urmarit o tinta, ca preturile in magazin sa scada, iar specialistii spun ca in cateva luni vor putea sa scada pana la 30%, in mod firesc nu cum spun domnii de la asociatia acestor lanturi de magazine, ca din contra, vor creste.

Nu stiu cum ar putea creste", a explicat Ilie Sarbu. Reprezentantii asociatiilor profesionale estimeaza ca legea va produce efecte in circa patru luni. "Primii care au avut o lege asemanatoare au fost francezii, dupa care noi ne-am si influentat-o pe a noastra.

Curba a fost ciudata la ei, dupa aparitia legii, a fost imediat o usoara crestere de pret pe retele de supermarketuri, urmata in patru luni de zile de o scadere a acestora si de reaparitia micilor magazine care puteau sa faca profit. Practic legea si-a facut efectul in patru luni de zile, marile magazine si-au revizuit cheltuielile si preturile au scazut.

Banuiesc ca acesta va fi si intervalul in Romania", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. Minea a explicat ca tendinta initiala a supermarketurilor va fi sa introduca toate taxele pe care nu le mai pot aplica producatorilor in pretul de la raft.

Astfel, preturile vor creste initial, iar cumparatorii se vor orienta catre magazinele mici, cu preturi mai reduse. In aceasta situatie, potrivit lui Minea, marile retele de magazine, vor trebui sa isi eficientizeze costurile si apoi vor proceda la reducerea preturilor.

Potrivit reprezentantilor asociatiilor profesionale din domeniu legea va fi trimisa astazi la presedintie pentru a fi promulgata. Ministrul agriculturii a declarat ca spera ca presedintele Traian Basescu sa promulge legea. "Speram ca acesta institutie a statului sa fie alaturi de noi, cum au fost si Guvernul si Parlamentul Romaniei si o va promulga in regim de urgenta", a spus directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.

Acesta a adaugat ca un aspect pozitiv al acestei legi este ca, in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al legii, contractele care au prevederi contrare vor fi modificate, conform dispozitiei legii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asociatii, #cheltuieli, #preturi, #taxe , #stiri Sorin Minea