Painea si alcoolul conduc in topul pietelor nefiscalizate

Marti, 05 Iulie 2011, ora 11:01
1438 citiri
Painea si alcoolul conduc in topul pietelor nefiscalizate

Patronatele atrag atentia ca statul pierde "enorm" din cauza taxelor neplatite. Industria de panificatie este unul dintre sectoarele economiei in care evaziunea atinge cote-record, de 60% din totalul pietei, de aproximativ 1,25 miliarde de euro. 

"Afacerile cumulate ale firmelor de panificatie care activeaza la vedere si sunt platitoare de taxe se ridica la aproximativ 500 milioane de euro pe an, respectiv 40% din piata", a declarat, pentru Adevarul, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - Rompan.

In afara de sectorul de panifcatie si in industria producatoare de bauturi alcoolice s-au inregistrat, anul trecut, cote alarmante ale evaziunii fiscale, care a ajuns aproape de 60%.

Vanzarile ilegale de bauturi spirtoase au totalizat anul trecut 700-750 milioane euro, cu o pondere de circa 60% in totalul pietei, iar nivelul evaziunii se va mentine cel putin la acelasi nivel in 2011 daca autoritatile nu vor lua masuri pentru combaterea acesteia, potrivit patronatului Garant.

Lucrurile nu stau mai bine nici in industria carnii si a produselor din carne.

In jur de un miliard de euro este dimensiunea pietei fiscalizate, la care se adauga piata nefiscalizata, de aproximativ 50% din totalul afacerilor din acest sector", a declarat, pentru Adevarul, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.

In ultimul an, piata nefiscalizata a produselor din carne a crescut cu 10-15%, pe fondul majorarii TVA, dar si ca urmare a vanzarilor de produse in targurile traditionale.

#alcool, #evaziune fiscala, #paine, #pierderi evaziune , #stiri Sorin Minea