Patronatele cer amanarea aplicarii Codului de Bune Practici

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 13:36
1396 citiri
Patronatele cer amanarea aplicarii Codului de Bune Practici

Patronatele din industria alimentara au solicitat vineri ministrului agriculturi amanarea aplicarii legii Codului de Bune Practici pentru modificarea acesteia, in urma unor discutii cu supermarketurile, sesizand neclaritati, in special, in privinta termenelor de plata, a spus vineri Sorin Minea, informeaza NewsIn.

"Acea parte finala a legii, cea cu termene de plata poate sa creeze o distorsiune de piata foarte periculoasa. Legea a fost facuta foarte rapid si fara participarea celor de la supermarketuri si sunt interpretari diferite privind costul de achizitie. Daca construim o lege stufoasa, este greu de aplicat, interesul meu este ca legea sa fie scurta, clara, usor de aplicat si sa aduca un avantaj si consumatorului final care trebuie sa cumpere", a explicat presedintele Romalimenta, Sorin Minea.

Potrivit acestuia, patronatele au solicitat ministrului agriculturii sa aiba o serie de intalniri cu reprezentantii supermarketurilor si sa elaboreze o varianta a legii in conformitate cu solicitarile ambelor parti.

"In legea supermarketurilor (n.r. Legea Codului de Bune Practici cu produse alimentare) exita cateva puncte care o fac foarte greu aplicabila. Daca va intra in vigoare in cateva zile va duce ori la cresterea preturilor, ori la imposibilitatea aplicarii acesteaia. L-am rugat pe ministru sa invite supermarketurile la o discutie si sa suspende aplicarea acesteia pentru o perioada de o luna sau doua pana se incheie negocierile. Pana atunci o sa semneze toata lumea si legea va capata un caracter lucrativ", a adaugat Minea.

Legea comertului cu produse alimentare - Codul de Bune Practici- a fost aprobata in 16 septembrie cu 198 de voturi pentru, cinci contra si sapte abtineri.

Prin acesta se elimina taxa de deschidere de magazin care varia intre 1.000-15.000 de euro.

De asemenea, prin aplicarea Codului de Bune Practici va fi eliminata si taxa de remodelare, taxa fixa care se solicita pentru modernizarea magazinelor existente, care varia intre 1.000 si 5.000 de euro.

Aceasta este scoasa prin introducerea unui articol ce interzice taxele ce nu au legatura cu actul de comert.

Serviciul de vanzare garantata, care reprezinta un procent din cifra de afaceri si se solicita pentru garantarea vanzarii produselor in reteaua respectiva, este de asemenea eliminat.

Acesta putea reprezenta 0,5-0,75% din cifra de afaceri lunara.

In plus, este scos serviciul de gestionare a gamei care putea fi de pana la 2% din cifra de afaceri lunara.

Taxa de listare furnizor, magazin care putea ajunge pana la 15.000 de euro potrivit Codului de Bune Practici poate fi diminuata ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica).

Prin legea Codului de Bune Practici, taxarea de listare a articolelor, care putea ajunge pana la 500 euro pe produs, se va putea diminua ca urmare a competitiei reale intre KA (retea de logistica).

Serviciul de marketing, care se solicita pentru mercantisarea produselor, alocare de spatiu la raft si prezentarea produselor la raft, asigurarea de reclame, ce putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza ca va fi diminuat cu 2-4%.

In ceea ce priveste serviciul centralizat de cumparare, care putea fi intre 0,5% si 2% din cifra de afaceri lunara, se estimeaza o diminuare intre 0,3-1% din cifra de afaceri lunara.

Serviciul de distributie nationala, taxa cuprinsa intre 2,5-5% din cifra de afaceri lunara ramane neschimbata.

Aceasta taxa se solicita pentru asigurarea vanzarii la nivel national in intreaga retea a KA.

 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#alimentara, #amanare, #cod, #industrie, #patronate, #practici, #taxe , #stiri Sorin Minea