Sorin Minea: Pentru o tara saraca, sa impozitezi mancarea e o ticalosenie

Miercuri, 26 August 2009, ora 10:03
3153 citiri
Sorin Minea: Pentru o tara saraca, sa impozitezi mancarea e o ticalosenie

"TVA-ul da nastere la evaziune fiscala in industria alimentara, englezii au spus 0. Marea majoritate a tarilor europene lucreaza undeva pe la 5%, cu exceptia unor tari nordice. Ce inseamna sa castigi din TVA-ul alimentar? Bataie de joc fata de cetatean. Stii ca omul este obligat sa manance, daca nu mananca moare si atunci ii impozitezi mancarea. Pentru o tara saraca sa impozitezi mancarea e o ticalosenie", a declarat Sorin Minea, director general Angst.

(Vezi prima parte a interviului cu Sorin Minea)

 

Dupa 2007, absorbtia fondurilor europene in agricultura s-a diminuat dramatic. De ce credeti ca s-a intamplat acest lucru, in conditiile in care inainte de a intra in UE Romania primea mai multe fonduri?

Lupta politica a fost mult prea mare. La inceput, cand au aparut fondurile in Romania (Sapard si toate celelalte), au fost luate pe ochi frumosi. Cine dadea spaga mai mare, ala lua fondul mai mare.

Astia din comunitatea europeana nu sunt cretini, nici nu vor sa arunce cu bani, nici nu au nevoie de un concurent. Suntem egali dar unii mai egali decat altii.

Comunitatea europeana nu are nici un interes, e condusa de oameni politici care au in spate oameni care vin din economie, ce doresc s-o duca mai bine.

Daca apare un nou membru care e si prostovan pe deasupra, nu stie sa se implice, nu stie ce sa ceara si mai si fura o parte din bani, cel mai bine e sa-l pui la colt. Ii inchizi piata europeana, il transformi intr-o piata de consum, asta vrea asta ii dai.

Ii dai bani dar cu taraita, cate putin si fiecare vine si spune: vom avea si vom obtine fonduri europene.

Ca sa obtii fonduri europene iti trebuie proiecte, ca sa faci proiecte, iti trebuie o persoana care sa vrea sa munceasca fara spaga, ceea ce e foarte greu in Romania.

Cel care face proiectul trebuie sa vrea sa-l faca cu adevarat nu sa se gandeasca ca daca obtine un Sapard de 2 mil de euro isi cumpara un yacht, 2 masini si o vila si apoi va vedea el cum se descurca.

Asta e modul de gandire romanesc, al romanului care ne conduce. Este fosta voce comunista care maimutareste ce cred ei ca se facea in capitalism, care sunt tot un fel de jupani, pusi pe capatuiala si care transmit catre populatie acelasi mesaj: “Noi furam, furati si voi”. Si atunci, ne invartim in jurul cozii, comunitatea a inteles perfect chestia asta.

Daca Romania ar putea sa intre pe piata agricola comunitara, sa spunem ca, printr-o minune maine Romania s-ar trezi, ar pune baza pe agricultura si industria alimentara. In clipa aceea Romania ar putea sa dea produse pe piata europeana care este una scumpa si care subventioneaza.

In acel moment, ar avea fermierii lor pe cap care ar cere cresteri de preturi si protectie. Nu-i mai usor sa lasi Romania sa se duca la fund singura si sa-ti protejezi piata ta? Ce-l intereseaza pe el ca murim noi?

Il lasa rece. Exista multinationalele care pot sa intre in oricare tara, pot sa produca sau nu. O parte din multinationale pleaca din Romania in Bulgaria si in alta parte.

Daca mediul de afaceri este atat de atractiv de ce pleaca? Primul care greseste este Ministerul de Finante si apoi Ministerul Agriculturii.

Exista vreo solutie minune la aceste probleme in conditiile in care statul nu are bani de cofinantare iar romanii nu realizeaza proiecte, deci nu absorb fondurile europene?

Din punctul meu de vedere ar exista o singura solutie: sa uitam un pic de politica, sa incercam sa aducem niste specialisti, sa incercam sa-i explicam romanului ca nu-l putem imbogati, nu putem nici sa-i crestem salariul in urmatorul an.

Daca vrei s-o duci bine trebuie s-o duci intai prost, ca trebuie sa ne reorganizam, sa o luam de la zero, sa nu ni se mai dea pomeni electorale. Acei bani sa se foloseasca pentru a dezvolta un proiect din care romanul sa aiba de castigat chiar si peste un an de zile.

Bulgaria s-a miscat mai coerent. Ajunsesera oamenii sa se cupleze cate doi sau trei sa cumpere o gaina, iar inflatia era mai mult de 100% in conditiile in care era dubla seara fata de ce era dimineata.

S-au trezit si au inceput sa se miste. Noi avem o tara bogata insa nu ne-am trezit inca si nici nu avem nici un interes sa ne trezim.

Fiecare se acuza unul pe altul ca au furat, toata legislatia romanilor e facuta contra hotilor. In mod normal un legiuitor ar face o lege pentru oamenii corecti. Romanii fac legi pentru cei care fura deci automat recunoastem ca toti furam.

In acest fel nu poti sa intri pe piata europeana care e o piata buna. Produsele romanesti ar putea pe piata europeana sa aiba un succes monstru. Noi am incercat cateva produse, pot avea succes. Agricultura romaneasca poate sa devina ecologica.

Nimeni nu a facut depozite de fructe si legume, astea se arunca la porci, nimeni nu a produs spatii de sortare, statul arunca cu banii.

Ar trebui sa faca depozite, ar trebui sa faca niste linii de sortare, parcuri de tractoare. Mai bine, eu ca stat cumpar tractoarele, fac o asociatie, eu, statul, sunt partener si le dau gratis in folosinta dar ii urmaresc ce fac si ii educ.

Cand ar putea produsele romanesti sa concureze cu cele din afara?

Absolut oricand. La ora actuala daca producatorii romani ar dori sa lucreze bine pot sa lucreze bine. Sunt firme in Romania care lucreaza la un nivel mai bun decat cele de afara.

Produsele romanesti pot concura produselor de afara si cei din afara stiu acest lucru.De aceea, suntem inchisi.

Vom fi deschisi in clipa in care vom reusi sa distrugem produsele noastre, sa le facem mai slab calitativ si atunci ne vor spune: ”vreti in piata europeana? uite ce produse proaste aveti. Distrugeti-le singuri si apoi aveti acces la piata europeana”.

Spuneti-ne 3 masuri concrete pe care ar trebui sa le ia Guvernul pentru a reporni agricultura.

In primul rand guvernul ar trebui sa se implice direct in agricultura si ar trebui sa se implice nu dand bani haotic ci construind impreuna cu taranii si creand impreuna cu acestia cooperative.

In al doilea rand, guvernul ar trebui, cand se duce la Bruxelles, sa nu faca plimbari, ci sa se lupte ca producatorul roman sa poata intra pe piata comunitara, sa bata cu pumnul in masa.

Si, a treia masura, cea mai grea realizabila, guvernul ar trebui sa aduca inteligentilor politicieni niste oameni de specialitate. Ceea ce ar insemna ca o parte dintre ei sa se retraga acasa.

Sunteti pro sau contra reducerii TVA-ului la alimente?

La ora actuala o reducere a TVA-ului este imposibila. As dori-o si este o masura coerenta si este o masura care la un moment dat trebuie luata. Ar fi trebuit luata acum un an sau doi. Atunci era momentul, economia mergea.

La ora actuala inteleg perfect ca bugetul nu are bani, deci a cere o reducere a TVA-lui sa se mearga numai pe incredere intr-o piata neagra ca in Romania, ar fi foarte riscant.

Propunerea mea a fost mai coerenta: un TVA invers. Adica TVA-ul sa nu mai fie platit pe tot lantul si sa fie colectat doar la sfarsit, in clipa in care vinzi produsul, sa lase agricultura si industria libera de acest decont de TVA.

Masura a fost practicata in Germania. Este o masura coerenta si mai are un avantaj: distruge piata neagra.

Pentru ca o parte din piata neagra este datorata cumpararii de materie prima din comunitatea europeana, se cumpara fara TVA, decontul se face dupa aceea, firma dispare, nu se mai declara si atunci vinde fara TVA.

---------------------------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

---------------------------------------

Un TVA invers ne-ar ajuta la eradicarea evaziunii fiscale, nu ar trebui sa mai rotim si sa asteptam deconturi de TVA cu lunile de zile iar statul n-ar pierde nimic. Si-ar lua aceeasi suma dar si-ar lua-o la final.

Acel TVA la produsele de stricta necesitate, sa ma bata Dumnezeu dar nu-l inteleg. Ce e aia stricta necesitate? Cineva imi dicteaza ce am nevoie si ce nu? Asta a facut-o Ceausescu.

Imi faci un program de hrana rationala si-mi spui tu ai voie ciocolata, tu n-ai voie ciocolata.

Adica copilul meu n-are voie sa manance fructe pentru ca sunt sarac si are TVA-ul prea mare. Copilul celuilalt poate sa manance ce vrea pentru ca are bani si-si permite.

E o ticalosenie, e o chestie de cantina. Mai bine sa-mi faca cantine satesti si cantine orasenesti.

Cu toate ca nu poate fi redus in momentul de fata, desi ati spus ca v-ati dori acest lucru, cu cat ar trebui redus TVA-ul?

In mod normal exista doua criterii afara. Cel mai bun este al englezilor. TVA-ul da nastere la evaziune fiscala in industria alimentara, englezii au spus 0. Marea majoritate a tarilor europene lucreaza undeva pe la 5%, cu exceptia unor tari nordice.

Ce inseamna sa castigi din TVA-ul alimentar? Bataie de joc fata de cetatean. Stii ca omul este obligat sa manance, daca nu mananca moare si atunci ii impozitezi mancarea si-i spui: “masina ti-oi lua, nu ti-oi lua, casa ti-oi lua, nu ti-oi lua, in concediu te-oi duce dar de mancat trebuie sa mananci. Iti impozitez mancarea pentru ca de acolo iau precis bani”. Pentru o tara saraca sa impozitezi mancarea e o ticalosenie.

Mai multi oameni de afaceri ca solutie anticriza, cer ieftinirea gazului metan si energiei cu 20%. Cum vi se pare aceasta masura?

In mod normal pretul combustibilului este acelasi pentru toata lumea. Trebuie vazut cat isi ia statul prin accize, trebuie diminuate accizele dar sa nu incepem sa platim diferential.

Astia sunt baietii foarte smecheri care spun: ”mai Stat, nu ma ajuti si pe mine? ieftineste gazele”. E adevarat ca Romania ar putea sa aiba gaze mai ieftine dar pentru toata lumea.

Toata chestia ar trebui facuta transparent: care e costul, cine sunt companiile care vand gaz, sa dispara firmele smechere care il cumpara si-l revand. Noi am scumpit artificial acest pret.

Daca ar fi transparent, ar fi controlat si statul ar declara ce face, pretul ar fi acceptabil. Toata lumea in Romania cere ceva. Eu vreau sa-mi dai mai ieftin aia, a da bani nu e o solutie.

Ar putea aceasta masura sa ajute la relansarea economiei?

Nu. Haideti sa luam industria alimentara. Pretul gazelor si al energiei in industria alimentara nu este semnificativ. E o chestie semnificativa in transporturi. In mod normal ar trebui sa fie un pret echitabil. La un moment dat s-a scumpit benzina pentru ca s-a scumpit barilul.

Barilul s-a ieftinit, s-a dus la podea , dar benzina n-a mai scazut. Statul ar trebui sa controleze acest pret. Ar trebui sa vada care sunt accizele, care sunt profiturile, cum se fac profiturile si ar trebui sa faca un pret mai echilibrat. Eu nu pot sa-i spun vinde-mi mai ieftin sau mai scump.

Nu stiu care e pretul corect. In mod normal si statul, si orice om de afaceri, ar trebui sa vanda la un pret corect. Nu stiu ce inseamna ieftin si scump.

Multi spun ca dupa criza financiara, vom trece printr-o criza alimentara.

Nu prea vad cum. Romania totusi are mancare, desi scumpa. Nu va fi o criza alimentara in sensul ca oamenii vor muri de foame pe strazi. Se intampla si acum dar din alte cauze. Practic, toata lumea se duce intr-o directie foarte ciudata.

Lumea poate sa produca din ce in ce mai mult si calitativ mai bine, noi ne certam pe modificate si nemodificate genetic. Nimeni nu se uita ca productia pe care o livram catre consumator este din ce in ce mai ieftina desi profitul creste si este din ce in ce mai proasta.

Ajungem ca niste animale de ferma, exact cum se intampla cu porcul. Ii faci o ratie furajera din care el se ingrasa frumos si traieste mai putin, pentru ca tot il tai la un moment dat. Nu te intereseaza ca se imbolnaveste, daca e frumos colorata si el o mananca e perfect.

Asa se face si la om. Le dau ca la pieile rosii cand au descoperit America niste margele colorate, din sticla, nu din diamante.

Noi le luam si le punem la gat fericiti, mancam mancare proasta, traim mai putin. Obezitatea tot din cauza mancarii proaste se intampla, se face reclama in nestire, toate produsele sunt cele mai bune, toate magazinele vand cel mai ieftin.

Daca te uiti pe reclame la televizor nu exista nimeni care sa nu produca corect si fantastic de bine, produsele sunt asa de sanatoase ca te miri de ce nu traim 200 de ani si toata lumea are cele mai mici preturi.

E minunat. Asta e problema in industria alimentara. Toti ne laudam dar nici unul nu facem nimic.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#agricultura, #evaziune, #impozit, #interviu, #mancare, #tva, #venit , #stiri Sorin Minea