Sorin Minea: Taxarea inversa, un graunte intr-un desert

Vineri, 27 Mai 2011, ora 13:39
3572 citiri
Sorin Minea: Taxarea inversa, un graunte intr-un desert

Taxarea inversa a cerealelor si plantelor tehnice de la 1 iunie pare a fi o masura incompleta, fara vreun ecou pentru industrie sau consumator. Masura este "un graunte intr-un desert": nu va eradica evaziunea din Romania daca nu se aplica pe tot lantul alimentar, este de parere omul de afaceri Sorin Minea. 

De la 1 iunie se va aplica taxarea inversa la cereale si plante tehnice, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta. Cum vedeti aceasta initiativa?

Taxarea obtinuta doar pe o parte nu inseamna absolut nimic. S-a facut aceasta taxare pe cereale in vama, in speranta unei reduceri a evaziunii fiscale.

Doar intrarea cerealelor  este cu taxare inversa. Dupa aceea, de la cereale in jos, faina si celelalte, nu mai este cu taxare inversa.

Poate va impiedica evaziunea la nivel de TVA intracomunitar, dar evaziunea in Romania nu va fi influentata de chestia asta. Este o masura incompleta.

Ne bucuram pentru cei care cumpara cereale, e o victorie pe care au obtinut-o, dar nefiind pe tot lantul, ca impact, este neglijabil.

Producatorii din agricultura…

Nu-i va ajuta cu nimic. Cel care producea grau pana acum il vindea cu sau fara TVA depozitarilor. De obicei fara TVA. Deci statul pierdea TVA-ul.

La ora actuala toti il vor vinde fara TVA catre depozitari iar ce vor vinde mai departe va fi purtator de TVA, daca ei vor dori.

Asa doar la baza, sigurul lucru care poate ajuta este acel decont de TVA care se face pe comert intracomunitar.

Noi trimiteam cereale in Bulgaria doar pe hartie, le vindeam in Romania fara TVA si luam TVA-ul de la stat. Daca nu sunt purtatoare de TVA o sa fie mai grea aceasta miscare, deci rezolva doar o problema minora, nu rezolva piata neagra.

Cererea noastra a fost foarte clara: pe tot lantul alimentar. Atunci taxarea inversa ar fi avut o noima. Asa, nu spun ca e rea, dar nici ca avantajeaza industria sau consumatorul in vreun fel.

De ce credeti ca nu s-a luat mai devreme aceasta masura pentru a putea reduce evaziunea de acest tip?

Pentru ca, intamplator, taxarea inversa nu este o masura pe care sa o ia Guvernul Romaniei.

Taxarea inversa si propunerea catre Comunitatea Europeana a fost cea ceruta de noi, pe tot lantul alimentar, pe toate alimentele.

Comunitatea Europeana a refuzat categoric, spunand ca riscam sa mutam evaziunea in alte tari si ca problema noastra este evaziunea. Evaziunea nu se lamureste prin taxare inversa, ci se lamureste prin scaderea TVA-ului.

Acum s-a dat aprobarea Comisiei si s-a refuzat alta forma.

Cine sunt cei care vor “pierde” cel mai mult? 

Nu exista nimic care sa fie legat de industrie.

Vanzarea de cereale nu e industrie a producatorului agricol. Poate el se va simti protejat, nu va mai trebui sa discute de TVA, nu va mai trebui sa se livreze TVA-ul catre stat, se plaseaza TVA-ul tot catre distribuitor.

Acesta  va cumpara fara TVA si va vinde cu TVA. Daca va vinde cu TVA, nu stiu. S-ar putea sa mareasca evaziunea, s-ar putea sa o reduca.

Din punctul meu de vedere, ca industrie, nu ma avantajeaza in niciun fel. Este doar un inceput de miscare. Atat.

Care este pasul urmator?

Nu exista pasul urmator, asta e o gogorita. Suntem trimisi intr-o directie foarte proasta. La cererea noastra de taxare inversa pe lantul alimentar s-a raspuns cu o taxare inversa pe cereale si acum noi trebuie sa ne gandim ce se va intampla.

La ora actuala doar cerealele, doar materia prima este nepurtatoare de TVA. Din clipa in care incepe sa fie prelucrata este purtatoare de TVA. Deci, pentru industrie nu are niciun impact.

Cum se poate inlatura specula din domeniul comercializarii produselor agricole si toata economia neagra ce tine de ea?

Economia neagra poate fi inlaturata prin doua metode.

Prima ar fi sa se controleze de maine si sa se inchida - legislatie dura “te-am prins, te-am inchis si nu mai functionezi”.  Ar fi o chestie minunata, dar nu cred ca se poate realiza.

Si a doua, reducerea TVA-ului de industrie alimentara in punctele sensibile la o cota minima. Cota minima in Comunitatea Europeana este de 5%. La 5% piata neagra nu mai este asa de tentanta, riscurile sunt prea mari. Ar dispare iar la buget s-ar colecta mai multi bani.

Atata timp cat se tine un TVA crescut, nu printre cele mai crescute, cum spune presa, cel mai crescut evaziunea este tentanta.

Atata timp cat din evaziune se fac bani negri care se duc spre toate directiile, este imposibil de eradicat.

Cu vama e un varf de iceberg. Vad ca acum si ei vorbesc de 60 de miliarde pe an, piata neagra. Cand vorbeam noi de 10 miliarde din ndustria alimentara, toata lumea radea.

Cand le-am spus ca e la 50%-60%, toata lumea a ras.

Cei care sunt evazionisti mari sunt cotizanti. Din cei 24%, 10% se duc mai departe.

Cel care ia banii e cel care protejeaza.

Cel care protejeaza va fi intotdeuna in partidul care guverneaza. Deci cel mult se vor schimba cei la care se decarteaza. De aia nu se va schimba niciodata si nu tine numai de un partid, tine de toate partidele atata timp cat asta va fi sistemul din Romania.

A fost o greseala fundamentala a FMI-ului si Romaniei aceasta crestere de TVA.

Am auzit noua versiune ca oamenii politici nu au acceptat micsorarea pensiilor. Nimic mai fals. Oamenii politici, daca tin eu bine minte, au acceptat, au votat diminuarea pensiilor. Curtea Constitutionala s-a opus si atunci s-a bagat TVA-ul.

Ori TVA-ul e o greseala, Banca Nationala, domnul Mugur Isarescu a spus inflatie cu doua cifre si noi am spus dublarea evaziunii.

Iar taxarea inversa, asa cum a fost obtinuta de la Comunitate, e un graunte intr-un desert.

#evaziune agricultura, #evaziune fiscala, #evaziune tva, #sorin minea taxare inversa, #taxare inversa agricultura, #sorin minea , #stiri Sorin Minea