23 milioane pentru panouri cu iarba si iedera pe Dambovita

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 00:24
1463 citiri

Sorin Oprescu vrea sa cheltuie aproape 23 de milioane de euro pentru panouri cu iedera, iarba, ventilatoare, becuri si panouri fotovoltaice pe care sa le monteze pe malurile Dambovitei, scopul fiind ameliorarea calitatii aerului si "imbunatatirea micro-climatului" din jurul canalului raului, potrivit Mediafax.

Proiectul apartine Primariei Capitalei si va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti in sedinta de vineri.

Potrivit documentatiei inaintate CGMB, proiectul va dura cinci ani si va costa 22.714.930 de euro. Din aceasta suma, 12.835.000 de lei va costa doar proiectarea respectivelor panouri.

Panourile vor fi plutitoare si pe ele ar urma sa creasca iarbaa sau iedera. In functie de gradul de reprezentativitate va fi aleasa si dotarea panourilor.

In proiectul transmis CGMB, municipalitatea explicaa in detaliu in ce consta investitia.

Cursul Dambovitei a fost impaartit in trei tipuri de zone, in functie de gradul de "reprezentativitate" pentru oras. Apoi vor fi alese, in functie de configuratia albiei betonate a Dambovitei, tipurile de panouri care vor fi montate de la apa la coronamentul digului de beton.

Toate panourile vor fi prinse de mal in niste suporturi fixe, la capatul celalalt urmand sa se sprijine pe niste "suporturi flotante".

"Solutiile propuse au la baza o constructie modulara de tip panou articulat la un capat cu suporti fixati pe mal si sprijinit la celalalt capat pe suporti plutitori in albia raului".

Ca dimensiuni, panourile vor fi de douaa tipuri: unul special pentru zonele in care malul Dambovitei este inalt si altul pentru zonele cu distantaa mai micaa de la apaa la coronamentul digului.

Tehnic, solutia presupune ca fiecare panou sa aiba un ventilator, niste surse de iluminat, dar si panouri fotovoltaice care sa alimenteze sistemul cu energie.

"Originalitatea solutiei tehnice consta in realizarea unei constructii independente energetic prin plasarea unor panouri solare care alimenteaza micro-electropompe care ridica apa de la nivelul liber la partea superioara a modulelor, dupa care are loc irigarea prin cadere a volumului de pamant in care sunt asezate plantele.

In plus, aceasta solutie poate acumula suficienta energie pe timp de zi pentru a lumina nivelul apei pe timp de noapte. In acest context, proiectul isi propune realizarea de spatiu verde pe suprafetele aferente taluzurilor raului Dambovita", se mai arata in documentatia inaintata CGMB.

In cele mai importante zone, panourile vor avea "ventilator transversal", "cordoane luminoase laterale si orizontale deasupra luciului de apaa", "panouri fotovoltaice", "sistem de irigare/udare a vegetatiei tip gazon", "jeturi arteziene de apaa", "jeturi laminare/luminoase de apaa".

La propunerea acestei investitii, Primaria Municipiului Bucuresti a avut in vedere trei componente.

Primul dintre ele este nivelul scazut al calitaatii aerului, "in continua degradare ca urmare a dezvoltaarii activitaatilor poluante si a lipsei de preocupare a poluatorilor de a limita agresiunea la adresa acestui factor de mediu".

Cel de-al doilea este "imbunatatirea microclimatului din jurul canalului de curgere al raaului Dambovita" prin "reducerea temperaturii", "modificarea umiditatii relative a aerului pe timp de vara" si "reducerea gradului de poluare auto din zonele adiacente".

O a treia "provocare" careia proiectul ii raaspunde este aceea de "a identifica solutii urbane pentru contracararea efectelor schimbaarilor climatice (amplificate de modificaarile urbane) care deja provoaca in Capitala cresteri ale temperaturii medii lunare cu doua-patru grade Celsius pe timpul lunilor de vara".

In opinia primarului Oprescu, proiectul, odata realizat, atinge trei obiective majore: unul cultural - urbanistic, unul de mediu si social si unul tehnic economic.

#panouri, #dambovita, #sorin oprescu, #investitie , #stiri Sorin Oprescu