Cazul Cathedral Plaza ajunge la CEDO

Marti, 12 Iulie 2011, ora 23:18
1686 citiri
Cazul Cathedral Plaza ajunge la CEDO

Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, va face o noua plangere la CEDO, solicitand despagubiri statului roman in urma verdictului Curtii de Apel Suceava, care a mentinut decizia de anulare a autorizatiei de constructie a cladirii. 

"Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunta faptul ca decizia Curtii de Apel Suceava a fost nedreapta deoarece a revizuit o decizie definitiva si irevocabila invocand normele dreptului comunitar, care insa nu pot fi aplicate retroactiv, avand in vedere ca Romania nu era membru al UE la momentul obtinerii autorizatiei de constructie", se arata intr-un comunicat al Millennium Building Development remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Millennium Building Development a precizat ca autorizatia de constructie pentru Cathedral Plaza a fost emisa in februarie 2006, de catre Primaria Sectorului 1, iar Romania a aderat la UE in ianuarie 2007.

"Consideram ca sistemul juridic romanesc este inconsecvent si neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instantelor internationale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinsi ca Monseniorul Robu, in loc sa propovaduiasca adevarul, are o atitudine distructiva si rau-intentionata.

De asemenea, suntem socati ca Monseniorul Robu isi instiga acum enoriasii la violenta, chemandu-i sa demonteze Cathedral Plaza, uitand ca, initial, si-a dat in scris acordul pentru ridicarea cladirii de 19 etaje, in forma in care este ea acum. De ce, in 19.11.1999, cand a semnat acest document, monseniorul nu si-a consultat enoriasii, pe care ulterior i-a instigat impotriva proiectului?", se intreaba reprezentantii Millennium Building Development.

Dezvoltatorul Cathedral Plaza precizeaza ca, desi initial, proiectul prevedea construirea unei cladiri cu inaltimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticala si a cerut, in plus, acces pentru enoriasii sai la piata publica din fata Cathedral Plaza.

Astfel, s-a ajuns la o cladire de 75 de metri inaltime (19 etaje), aceasta fiind forma in care se regaseste in prezent.

"Subliniem ca aceasta cladire a fost deja intabulata si a intrat in circuitul civil, iar decizia Curtii de Apel Suceava este cu atat mai surprinzatoare cu cat are ca obiect o cladire care era deja finalizata", se mai arata in comunicat.

Curtea de Apel Suceava a respins, luni, contestatia in anulare formulata de firma care dezvolta Cathedral Plaza in procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolica din Bucuresti (ARCB), astfel ca decizia prin care a fost sistata constructia Cathedral Plaza a ramas valabila.

Astfel, Curtea de Apel Suceava a mentinut decizia Tribunalului Dambovita, care sistase constructia Cathedral Plaza intrucat lipseau autorizatiile legale. Decizia Tribunalului Dambovita fusese contestata la Curtea de Apel din Ploiesti, care a hotarat in favoarea dezvoltatorilor imobiliari, iar apoi Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti si Primaria Capitalei au formulat o cerere de revizuire care a fost admisa de Curtea de Apel Suceava.

Cathedral Plaza, cladirea de birouri ridicata in apropierea Catedralei Sfantul Iosif din Capitala, a fost construita in baza unei autorizatii ilegale, astfel ca trebuie demontata de urgenta, a declarat, marti, arhiepiscopul Ioan Robu, care a cerut implicarea primarului general in acest sens.

Avocatii care au reprezentat ARCB in instanta au declarat ca, in prezent, situatia Cathedral Plaza este identica oricarei constructii ridicate ilegal pe domeniul public.

"In acest moment, primarul general al Capitalei este cel care trebuie sa constate aceasta situatie si sa dispuna desfiintarea constructiei ridicate ilegal", a declarat avocatul bisericii in acest caz, Ofelia Barsan.

Aceasta a adaugat ca asteapta implicarea lui Sorin Oprescu, dar si a Guvernului, pentru a decide exproprierea terenului pe care se afla constructia. Avocatii ARCB au comentat si declaratia unuia dintre managerii dezvoltatorului imobiliar, conform careia cladirea a fost deja intabulata si vanduta.

Daiana Voicu, director al dezvoltatorului imobiliar Willbrook International, declara, luni seara, pentru MEDIAFAX, ca imobilul a fost deja intabulat, astfel ca decizia Curtii de Apel Suceava este, pentru companie, una tardiva.

Potrivit Daianei Voicu, imobilul "este gata, este racordat la utilitati, se fac ultimele finisaje si urmeaza cat de curand sa fie inaugurat", fiind deja partial inchiriat catre beneficiari care "se pregatesc sa se mute".

"Noi nu am vazut vreun act prin care acest imobil sa fi fost intabulat. In plus, am solicitat inscrierea in cartea funciara a tuturor mentiunilor instantelor care s-au pronuntat in multiplele cauze care au vizat constructia, astfel ca ni se pare imposibil ca el sa fi fost intabulat legal. Daca totusi acest lucru s-a intamplat, vom ataca in instanta decizia de intabulare", a mai spus Ofelia Barsan. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cathedral plaza, #cedo, #millennium building, #constructie, #bucuresti , #stiri Sorin Oprescu