Oprescu: Gigacaloria ramane la acelasi pret. Exceptie fac 2.800 de persoane

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 09:57
1343 citiri
Oprescu: Gigacaloria ramane la acelasi pret. Exceptie fac 2.800 de persoane

Valoarea gigacaloriei va ramane in aceasta iarna la 170 de lei, cu exceptia a 2.800 de persoane cu venituri peste 1.500 de lei pe membru de familie, diferenta intre pretul real de 318 lei si 170 de lei fiind suportata de municipalitate, a anuntat, joi, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

Edilul sef al Capitalei a spus ca si in aceasta iarna, probabil pana in martie, diferenta intre valoarea pretului real, respectiv 318 lei, si 170 de lei cat plateste populatia, cu exceptia celor cu venituri mari, va fi suportat de catre municipalitate.

Oprescu a mai spus ca solicita Executivului sa stearga toate penalitatile "nedrepte" fata de primarii.

"Exista datorii istorice din 1995, valoarea penalitatilor este variabila, poate fi de opt miliarde sau de zece miliarde de lei. Nu am cerut o suma fixa, aici trebuie expertize. Cerem Executivului stergerea penalitatilor pentru a putea acorda ajutorul catre populatie", a precizat Oprescu.

Primarul Capitalei a adaugat ca prin lege Guvernul ar trebui sa aloce 320 de milioane de lei municipalitatii, dar aceasta suma nu a fost primita niciodata.

"Am primit cel mult o suta de milioane de lei in vremuri bune, in rest, 25, 47 de milioane de lei", a spus Oprescu.

Primarul Sorin Oprescu declara, in 19 septembrie, ca preluarea CET-urilor de catre municipalitate si plata liniara ar putea tine in frau cheltuielile cu caldura, dupa eliminarea subventiei de la bugetul de stat pentru energia termica.

Bucurestenii platesc din acest an mai mult pentru energia termica, pretul crescand de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, inclusiv TVA. Majorarea a fost aprobata la sfarsitul lunii iulie de consilierii municipali.

Totodata, incepand din august 2011 energia termica livrata populatiei este facturata in transe lunare egale pe perioada unui an calendaristic.

Plata facturilor de energie termica pentru incalzire se poate face in transe egale, insa numai cu acordul asociatiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care opteaza pentru plata in transe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET si avizate de Autoritatea Municipala de Reglementare a Serviciilor Publice.

Guvernul a eliminat subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, incepand cu iarna 2011-2012, iar primariile vor decide daca si in ce conditii vor acorda subventii din bugetele locale.

#incalzire, #caldura, #intretinere, #subventie caldura, #gigacalorie, #oprescu , #stiri Sorin Oprescu