Oprescu: La privatizarea RADET sunt trei variante

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 18:06
1910 citiri
Oprescu: La privatizarea RADET sunt trei variante

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca problema privatizarii RADET este in faza de informare a CGMB, care va decide pentru una din cele trei variante rezultate in urma unui studiu privind eficientizarea Regiei, precizand ca el sustine ca varianta concesionarea de servicii, relateaza Mediafax.

"In privinta privatizarii RADET, suntem in faza de informare a Consiliului. Va ramane la latitudinea consilierilor generali alegerea unei variante. Eu sustin concesionarea de servicii ca varianta din cele trei rezultate in urma unui studiu efectuat asupra modalitatii de eficientizare a Regiei", a spus Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a explicat ca, in urma unui studiu privind modalitatea de fiabilizare a Regiei, au rezultat trei variante, din care municipalitatea, cu acordul CGMB, va trebui sa opteze pentru una dintre solutii in urmatoarea perioada, avand in vedere ca incepand cu 2012 subventiile la gigacalorie nu vor mai fi acordate.

"Ramane la latitudinea consilierilor care va fi varianta aleasa, insa o decizie trebuie luata, pentru ca altfel in 2012 nu vom mai putea acoperi cu bugetul nici macar un sfert din consumul populatiei", a mai spus Oprescu.

Potrivit edilului sef al Capitalei, fiecare dintre scenariile privatizarii RATB va avea si niste efecte asupra organizarii si functionarii Regiei, insa nu se poate discuta despre reducerea numarului de angajati sau despre cresterea pretului la gigacalorie pana cand varianta nu va fi aleasa.

"Eu sustin concesionarea de servicii dupa modelul Apa Nova.

Este adevarat ca au existat o serie de probleme, fie din partea municipalitatii, fie din partea Apa Nova, insa odata rezolvate s-a trecut la un ritm de lucru in care Apa Nova investeste si face ceea ce a promis", a precizat primarul general.

Oprescu a subliniat ca desi nu pot fi spuse cu exactitate efectele privatizarii RADET, toate consecintele urmeaza sa fie discutate cu cei care urmeaza sa se prezinte la negocieri in privinta concesionarii.

"Evident ca toate lucrurile - de la reduceri de personal, de la cresterea pretului la gigacalorie, de la cat la suta vor suporta ei, cat la suta vom suporta noi si alte asemenea - vor fi discutate cu cei care vin la concesionari", a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, si-au aratat disponibilitatea de a participa la discutii in privinta concesionarii atat concerne nationale cat si multinationale insa discutiile sunt "la faza de intentie".

Intrebat cine sunt potentialii concesionari, Oprescu nu a dat numele firmelor, aratand doar ca este vorba de multinationale din SUA, Elvetia, Franta si Italia.

Totodata, Sorin Oprescu a aratat ca studiul privind eficientizarea RADET a costat intre 80 si 120 de mii de euro. El a precizat ca pe ordinea de zi a sedintei de joi a CGMB s-au aflat proiecte care fac parte "din ordinea obisnuita a proiectelor privind modificarea unor retele de termoficare, care sunt impuse de necesitatea modernizarii retelelor termice primare din Capitala".

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB a avut in vedere modificarea componentei reprezentantilor CGMB in Consiliul de Administratie al RADET, dupa ce unul dintre acestia a fost exclus din organizatia PSD din care facea parte, in acest sens fiind propusa inlocuirea acestuia.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, in urma cu o saptamana, ca facturile bucurestenilor la intretinere nu au motive sa creasca, pentru ca pretul la gigacalorie nu a fost majorat, iar municipalitatea a platit subventia pentru gigacalorie. Oprescu mai arata ca "singura solutie" a rezolvarii problemelor existente intre municipalitate, RADET si ELCEN este concesionarea acestor servicii si preciza ca va supune discutiei Consiliului General al Municipiului Bucuresti in curand aceasta propunere de concesionare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sorin oprescu, # privatizare radet, # subventii la gigacalorie , #stiri Sorin Oprescu