Oprescu: Realizarea canalului Bucuresti-Dunare va propulsa intreaga regiune

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 20:36
1773 citiri
Oprescu: Realizarea canalului Bucuresti-Dunare va propulsa intreaga regiune

Realizarea canalului Bucuresti-Dunare reprezinta un proiect integrat care va propulsa intreaga regiune, a declarat luni primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, la conferinta "Construirea viitorului urban in regiunea Dunarii" de la Viena.

Potrivit unui comunicat al Primariei Capitalei, el a spus ca acest proiect va transforma Dunarea de Jos intr-una dintre cele mai atractive si mai eficiente zone ale Europei.

"Un loc aparte, dar pe care il consideram esential pentru dezvoltarea nu numai a Bucurestiului, dar si a intregii zone este racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucuresti-Dunare, materializand astfel axa Bucuresti-Giurgiu-Ruse-Sofia. Bucurestiul poate si trebuie sa fie conectat cu celelalte capitale si mari centre urbane europene. Prin si pe Dunare putem pune bazele unei reale retele europene de cai navigabile cu acces direct la portul maritim Constanta, asigurand astfel inchiderea lantului logistic multimodal european. Canalul Bucuresti-Dunare poate reprezenta prima implementare de solutie multimodala de transport in regiunea de sud a Dunarii", a opinat primarul general.

Referindu-se la strategia UE pentru regiunea Dunarii, el a precizat ca aceasta e "salvatoare si vitala", avand in vedere problemele complexe existente mai ales in zona Dunarii de Jos.

"Aceasta zona si-a capatat, in mod regretabil as spune eu, numele de zona periferica a Europei, situatie accentuata de perceptia actuala de bariera naturala data de Dunare. Dunarea este o punte, si nu o bariera. Dunarea este cea care ne leaga, si nu cea ce ne separa. Trebuie sa trecem insa de la declaratii la fapte, iar pentru aceasta avem nevoie de proiecte comune la nordul si la sudul Dunarii, de initiere a unor axe de dezvoltare paralele cu traseul Dunarii si in imediata vecinatate a acestuia. Numai astfel imi permit sa cred ca decalajele economice si sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunare din Germania si pana la Marea Neagra pot fi reduse si, intr-un viitor comun european, eliminate", a declarat Oprescu.

La randul sau, comisarul european pentru dezvoltare regionala, Johannes Hahn, a declarat prin intermediul unui mesaj video ca perioada 2014-2020 e hotaratoare pentru succesul implementarii strategiei europene pentru regiunea Dunarii.

"In urma cu mai putin de o luna a avut loc la Bucuresti cea de-a doua conferinta anuala pentru strategia Dunarii, unde peste o mie de participanti si politicieni de rang inalt au discutat situatia actuala, precum si strategia cu privire la problemele viitoare in macroregiune. Cu totii au fost de acord ca suntem in faza de implementare a strategiei, dar ca perioada 2014 - 2020 e hotaratoare, decisiva pentru a da noi impulsuri acestei strategii. Avem nevoie si de proiecte de investitii comune care pot fi finantate prin programe structurale, de aceea am solicitat statelor membre sa puna la dispozitie cel putin 5% din mijloacele financiare disponibile pentru masuri integrate de dezvoltare durabila urbana", a mentionat Johannes Hahn.

La eveniment au fost prezenti, printre altii, primarul orasului Ulm, Ivo Gonner, care este presedintele Consiliului Oraselor si Regiunilor Dunarene, Milan Ftacnik, primarul orasului Bratislava, Kurt Puchinger, coordonatorul strategiei Dunarii, Axa Prioritara 10, precum si alti oficiali europeni.

#canal bucuresti, #dunare bucuresti , #stiri Sorin Oprescu