Procurorii il lasa pe Vintu sa studieze dosarul de urmarire penala in cazul Petromservice

Miercuri, 01 August 2012, ora 15:17
1527 citiri
Procurorii il lasa pe Vintu sa studieze dosarul de urmarire penala in cazul Petromservice

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la un an de detentie, ca urmare a unei condamnari pentru santaj, a fost dus, miercuri, la Parchetul instantei supreme pentru a-i fi prezentat materialul de urmarire penala in dosarul Petromservice, in care este acuzat de falimentarea controlata a companiei.

La plecarea de la Parchetul instantei supreme, Sorin Ovidiu Vintu a refuzat sa faca declaratii.

Vantu este cercetat in acest dosar alaturi de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea Petromservice, prejudiciul produs prin falimentare controlata fiind de peste 83 de milioane de euro.

Procurorii i-au pus la dispozitie lui Vintu un laptop sigilat, pe care sa il poata folosi doar pentru a studia materialul de urmarire penala din acest dosar, care are 50 de volume. Vintu va putea folosi laptopul doar cateva ore pe zi, dupa un program stabilit de reprezentantii unitatii de detentie.

Istoricul dosarului Petromservice

In dosarul privind fraudarea Petromservice, in 8 noiembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, ei fiind acuzati de delapidare, complicitate la delapidare si spalare de bani. Acestia au fost eliberati in 14 noiembrie 2011, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti, care a decis cercetarea lor in libertate.

Potrivit procurorilor Parchetului instantei supreme, sume din patrimoniul Petromservice au fost transferate, prin operatiuni succesive derulate prin 22 de companii offshore controlate, in conturile personale sau ale unor societati inregistrate in strainatate si in Romania, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 milioane de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore, noteaza procurorii.

Potrivit anchetatorilor, actele materiale prejudiciabile s-au realizat prin cumpararea, cu banii Petromservice, a unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, apartinand unor societati comerciale si transferarea frauduloasa si controlata a banilor obtinuti pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore. Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006, il au ca beneficiar real pe Liviu Luca.

"Inculpatul Vintu Sorin Ovidiu participa la intalniri ca reprezentant al SC Petromservice SA si angaja societatea in fata partenerilor straini, asa cum rezulta din mesajele de posta electronica identificate cu prilejul perchezitiei informatice efectuate in cauza, care atesta si ca directorul general Supeala Gheorghe ii era in fapt subordonat functional. Totodata, a rezultat ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu se implica direct in activitatea SC Petromservice SA si ii dadea indicatii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma sa le ia, reprosandu-i daca acesta adopta o alta conduita", potrivit procurorilor.

Falimentarea controlata a Petromservice a produs prejudicii statului de 98 milioane de euro

In aceste imprejurari, la scurt timp dupa ce in patrimoniul Petromservice a intrat suma de 323.059.381 euro obtinuta din vanzarea activitatii de servicii petroliere, inculpatii au actionat pentru a transfera lichiditatile in patrimoniul unor companii pe care le controlau, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Potrivit probelor administrate in cauza, falimentarea controlata a Petromservice a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

Totodata, falimentarea controlata a Petromservice a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile - aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare - pentru recuperarea prejudiciului.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#acuzatii Sorin Ovidiu Vantu, #dosar Petromservice acuzatii Vantu, #urmarire penala Petromservice , #Afaceri