Cine pariaza pe un curs de 5 lei/euro?

Marti, 14 Iulie 2009, ora 12:35
1404 citiri
Cine pariaza pe un curs de 5 lei/euro?

Primul care a iesit la rampa de doua ori in decurs de o saptamana cu aceeasi previziune a fost Dinu Patriciu, fostul proprietar al grupului Rompetrol.

"Euro va ajunge la 4,7-4,8 lei (pana la finele anului, n.r.), daca se mai gandeste cineva la rezerva valutara", a declarat el luni, la deschiderea sedintei de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Sunt insa si dintre cei optimisti, asa cum este Sorin Ovidiu Vantu, care vede mai degraba un curs de cel mult 4,4 lei/euro pana la sfarsitul anului.

"Nici pomeneala. Nu cred pentru ca nu inteleg cum ar putea creste pana la 4,8 lei/euro atat timp cat nu creste consumul.

Daca nu creste consumul, de unde sa creasca euro?", a declarat omul de afaceri. Deprecierea leului pana la nivelul prognozat de Patriciu ar fi sinonima cu "prabusirea economiei romanesti".

"Inteleg, nasol-nasol, dar nici chiar asa. Nu vad de ce ar urca peste 4,3, cel mult 4,4 lei/euro, pana la sfarsitul acestui an", este de parere Vantu.

La polul opus, pesimistii cred ca leul ar putea atinge pragul psihologic de 5 lei/euro, la finele anului, iar explicatia este simpla: economia nu functioneaza asa cum ar trebui.

Pe aceasta cifra "pariaza" omul de afaceri Ioan Niculae, care detine patru combinate de ingrasaminte chimice - un sector greu incercat anul acesta.

"Eu cred ca domnul Patriciu este optimist. Vad un curs undeva in jurul valorii de 5 lei/euro", a declarat Ioan Niculae.

Atingerea unui asemenea nivel este posibila in ciuda eforturilor Bancii Nationale a Romaniei, pentru ca economia reala nu este asa de puternica ca sa sustina un curs mai bun, adauga el.

Ca economia se afla inca pe panta descendenta crede si Ionut Negoita, care detine mai multe hoteluri si proiecte imobiliare importante, alaturi de fratele sau Robert.

Situatia declinului economiei tradusa printr-un leu slab se va vedea abia dupa alegerile prezidentiale, adica la finele anului, spune Negoita.

"Probabil va fi exact ca la alegerile parlamentare. Inainte de alegeri, cursul a fost tinut in frau de banca centrala, dar dupa, s-a prabusit", ne-a declarat omul de afaceri.

Cat despre marimea deprecierii, Negoita vede un curs de 4,5-4,6 lei/euro, adica un leu cu 8-10% mai slab fata de momentul actual. 

#patriciu, #vantu, #curs, #valutar, #bnr, #leu, #euro , #stiri Sorin Ovidiu Vantu