Topul milionarilor romani s-a schimbat

Miercuri, 16 Noiembrie 2005, ora 02:44
3099 citiri

Cele 12 luni scurse de la realizarea Topului 300 al celor mai bogati romani, intocmit de revista Capital, au fost de bun augur pentru ocupantii locurilor fruntase in acest clasament, care au reusit sa-si sporeasca averile intr-o maniera consistenta. In acelasi timp, alte 41 de nume noi au accesat topul, cu toate ca pragul averilor luat in calcul a crescut de la 5 la 7 milioane USD.Reteta succesului, cunoscuta de cei mai bogati dintre cei bogati care si-au rotunjit conturile sau valoarea afecerilor cu zeci de milioane USD, a avut ca numitor comun oportunitatile pietei imobiliare, a celei de capital si retailul. Situatie identica, de altfel, cu cea inregistrata anul trecut. Averea celor 300 de milionari romani insumeaza 16 miliarde USD, in crestere cu un trei miliarde USD fata de 2004 si cu patru miliarde USD fata de de 2003. Suma reprezinta 22% din Produsul Intern Brut al Romaniei.

Fara exceptie, primii zece bogati afaceristi ai Romaniei au stiut sa-si conduca afecerile astfel incat averile sa sporeasca. Iosif Constantin Dragan, ocupantul pozitiei fruntase in topurile Capital realizate anii trecutI, a pierdut acest statut in fata lui Ion Tiriac, care si-a mai "adjudecat" in ultimul an intre 150 si 200 milioane USD. In "Top Ten" a intrat , dupa o crestere a averii de 125%, finantatorul Stelei, Gigi Becali, cu o avere estimata la 450 milioane USD. Daca averea familiei Voiculescu a coborat pana la penultimul loc din topul primilor zece romani, cea a lui George Copos a tot crescut in anul in care s-a aflat la putere pana la 230-240 milioane USD, revenindu-i locul 12 in Top 300. Anul trecut, averea lui Copos era estimata de Capital la 170-180 milioane dolari. Astfel, in ultimul an, in portofoliul lui Copos au intrat si hotelul Athenee Palace Hilton, vicepremierul avand in vedere extinderea Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton.

Crestere cu pana la 500%, din imobiliare

Domeniul imobiliar a ramas asadar principalul motor al cresterii spectaculoase a averilor bogatasilor de top, un exemplu in acest sens fiind Iulian Dascalu, a carei avere s-a majorat cu 500% fata de 2004. Cresterea s-a datorat finalizarii unei dintre cele mai mari investitii imobiliare din vestul tarii, care a atras 45 milioane de euro.

Averea lui Sorin Ghite s-a majorat cu 300-317% fata de anul trecut, in special dupa vanzarea operatorului de cablu si televiziune Astral Telecom, contra sumei de 400 milioane USD.

Horia Ciorcila are un spor de 300-313% fata de anul trecut, dupa ce a avut inspiratia sa investeasca intr-una dintre cele mai bune afaceri autohtone din domeniul bancar, Banca Transilvania, si in Astral. Legata de Astral este si ascensiunea averii lui Dorel Goia, de 284-300%, ca si a lui Zoltan Teszari, cu 100% fata de anul trecut. Constantin Boromiz, fondatorul grupului de panificatie Boromir, are o avere cu 150% mai mare fata de anul trecut, ca de altfel si Gigi Becali, care a inregistrat o crestere de 125% fata de 2004. Actionarii celei mai mari fabrici independente de tara, Gheorghe Grec, Virgil Mailat si Emil Moraru au averi cu 108% mai mari, in timp ce familia Talpes cu 100-104%.

Cum s-au calculat averile

Calculele folosite de Capital pentru determinarea averilor au fost efectuate conform datelor din bilant inregistrate in 2004, insa s-a tinut cont si de evolutia afacerilor in timpul acestui an. A fost folosita metodologia sumara utilizata de firme specializate in evaluarea companiilor - aplicarea la cifra de afaceri a unor coeficienti specifici domeniilor vizate si a unor multiplicatori la profitul net sau profitul brut obtinut de companie. Pentru unele afaceri s-a tinut cont si de activele aflate in patrimoniu. Valoarea proprietatilor imobiliare a fost stabilita in conformitate cu pretul pietei si cu ajutorul specialistilor in domeniu. Au fost contabilizate si datoriile scadente ale companiilor, iar restantele curente sau cele reesalonate nu au fost scazute din valoarea afacerii, dat fiind ca nu au ajuns la scadenta.

Conservatorii, cei mai bogati politicieni

Anul 2005 a fost mai mult decat fructuos pentru afacerile politicienilor, in special a celor de la putere. Astfel, dupa cei doi reprezentanti de frunte pentru Partidul Conservator (PC), Dan Voiculescu si George Copos, il regasim in clasamentul politicienilor avuti pe senatorul UDMR Attila Verestoy, cu 46-48 milioane USD. Verestoy s-a orientat spre investitiile imobiliare si cele de pe piata de capital si are afaceri si in Ungaria, in domeniul chimiei si protectiei mediului. Locul patru este ocupat tot de un membru al PC, deputatul Dumitru Becsenescu, cu o avere estimata la 35 milioane USD. Deputatul PC este presedintele unui grup de firme dar investeste si in turism. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, are o avere in stationare, potrivit revistei Capital, de 30 milioane USD, fiind de remarcat ca oficialul PD a anuntat ca a renuntat la afaceri pentru politica. Un alt reprezentant al PC in top este senatorul Corneliu Pascu, cu 20 milioane USD, actionar majoritar al grupului Iridex. Independentul Dorel Constantin Onaca, fost senator PRM, are 15-17 milioane USD. Pe locul opt figureaza premierul Calin Popescu Tariceanu, liderul PNL, cu o avere in stagnare, estimata de 15 milioane USD, urmat de senatorul PSD Doru Ioan Taracila, cu 14 milioane USD. Al zecelea in top este deputatul liberal Ioan Hoban, cu 12-13 milioane USD. Nou intrat in top 300 este fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, deputat PSD, cu o avere estimata la 11-12 milioane USD.

Cei mai bogati burlaci au o avere de 2,6 miliarde de dolari

Topul celor mai bogati 300 de burlaci din Romania este condus tot de Ion Tiriac. Fostul sportiv de performanta este cel mai bogat roman si totodata cel mai ravnit barbat din Romania. In acest top au fost inclusI zece burlaci care care au averi cuprinse intre 0,9-1 miliard si 60 milioane de dolari. Cel mai "sarac" burlac este Dumitru Tudor, cu o avere estimata la circa 60 milioane de dolari. (S.E.)

Cei mai avutI burlaci:

1. Ion Tiriac, 0,9 A- 1 miliard dolari

2. Sorin Ovidiu Vantu, 750 milioane dolari

3. Zoltan Teszari (patronul RCS/RDS), 180 A- 190 milioane dolari

4. Ovidiu Tender, 170 milioane de dolari

5. Iulian Dascalu, 115 A- 120 milioane dolari

6. Cristian Burci, 85 A- 90 milioane dolari

7. Irinel Columbeanu, 70- 75 milioane de dolari

8. Catalin Chelu (patron la firma de cablu Cony Sat), 65 A- 70 milioane dolari

9. Adrian Sarbu, 65 - 70 milioane dolari

10. Dumitru Tudor (detine participatii la Biofarm, sif-uri, etc.) 60 milioane dolari

Fotbalistii «dribleaza» 169 milioane de dolari

In topul celor mai bogati 300 de romani figureaza zece sportivi si antrenori, care au adunat in total, in ultimul an, circa 169 milioane de dolari. Industria turistica, constructia de vile, fabricarea de anvelope sau chiar investitia in bonuri de tezaur au reprezentat pentru fotbalisti si antrenori un mod de castig. Cel mai tanar sportiv care a reusit sa stranga peste 7 milioane de dolari este Cristian Chivu, in varsta de numai 25 de ani. (S.Etves)

Cei mai bogati sportivi:

1. Gheorghe Hagi, 40 ani, 40 milioane de dolari

2. Gheorghe Popescu, 38 ani, 30-35 miloane de dolari

3. Adrian Ilie, 30 ani, 15-17 milioane de dolari

4. Anghel Iordanescu, 55 ani, 15-17 milioane de dolari

5. Mircea Lucescu, 60 ani, 12 milioane de dolari

6. Viorel Moldovan, 33 ani, 10-12 milioane de dolari

7. Dan Petrescu, 38 ani, 10-12 milioane de dolari

8. Ilie Dumitrescu, 36 ani, 8-9 milioane de dolari

9. Adrian Mutu, 26 ani, 7-8 milioane de dolari

10. Cristian Chivu, 25 ani, 7 milioane de dolari

Cele mai bogate familii au strans peste 1,7 miliarde de dolari

Topul celor mai bogate familii din Romania este condus de familia Paunescu, care a realizat investitii in terenuri in aproape toate orasele importante din tara. In top au fost incluse opt familii cu averi cuprinse intre 750 si 37 milioane de dolari. Acestea si-au castigat averile din diverse a afaceri cum ar fi cele imobiliare, comertul cu mobila, produse IT si construirea de complexe imobiliare. (S.Etves)

Cele mai bogate familii:

1. Familia Paunescu (proprietarii Lido si Intercontinental), 700- 750 milioane dolari

2. Familia Voiculescu (Grupul Grivco), 350 milioane dolari

3. Familia Zinger (detine jumatate din cladirile si spatiile comerciale din Brasov), 350 milioane dolari

4. Familia Camelia si Dan Sucu (patroni Mobexpert), 85 A- 90 milioane dolari

5. Familia Virgil si Angelica Rapotan (patronii firmei de comert Arabesque din Galati), 70 A-75 milioane dolari

6. Familia Mariuca si Florin Taples (patronii firmei de IT Softwin), 40 A- 45 milioane dolari

7. Familia Tudorache (proprietarii firmei de distributie de medicamente Montero), 40- 45 milioane dolari

8. Familia Alina si Cristina Fughina (patronii firmelor de IT K-Tech Ultra Pro), 35 A- 37 milioane dolari

Tineri care au in cont sute de milioane de dolari

Topul celor mai bogati 300 de romani include tineri oameni de afaceri care au castigat averi de peste 0,5 miliarde de dolari in ultimul an. Cel mai "tare" este Maor Zinger, 32 ani, care a strans o avere de circa 200 milioane de dolari. Se spune ca acesta este proprietarul a mai mult de jumatate din cladirile comerciale din Brasov. Cel mai "sarac" este Staicu Olteanu, un tanar de 34 ani care are o avere de circa 9 milioane dolari. Unii dintre tinerii bogati, care se afla in top, au preluat afacerile de la parinti. (A.Chirila)

Cei mai tineri milionari romani:

1. Sebastian Aurel Ghita (proprietar al grupului IT Asesoft), 28 ani, 30-35 milioane dolari

2. Bogdan Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir), 29 ani, 27 milioane dolari

3. Maor Zinger (Brasov), 32 ani, 180-200 milioane dolari

4. Robert si Ionut Negoita (patronii firmei ProConfort), 33, 31 ani, 12-14 milioane dolari

5. Arpad Paskany (patronul echipei de fotbal CFR Ecomax), 34 ani, 28-30 milioane dolari

6. Janos Kurko (propietar de hoteluri in Miercurea Ciuc), 34 ani, 23 milioane dolari

Femeile invart «pe degete» 143 milioane de dolari

Femeile au obtinut cele mai mari profituri din industria de produse cosmetice si de nutritie, din importul de autoturisme si dezvoltarea spatiilor de depozitare a materialelor. De asemenea, afacerile in industria alimentara, dezvoltarea de magazine si furnizarea angro de materiale de constructii au reprezentant domeniile in care femeile au reusit din punct de vedere financiar. (Stefan Etves)

Cele mai bogate romance

1. Anca Vlad (patroana Grupului Fildas)- avere estimata la circa 75 milioane de dolari

2. Lavinia Huidan (patroana Forum Auto, importator exclusiv Volvo) - 20-22 milioane de dolari

3. Veronica Savanciuc (sefa agentie de publicitate Lowe&Partners)- 16-17 milioane de dolari

4. Antonia Ceposu (proprietarul grupului de firme Metabras) - 10-12 milioane de dolari

5. Erika Hristea (patroana firmei Secpral Pro Instalatii)- 9-10 milioane de dolari

6. Maria Grapini (patroana companiei Pasmatex) - 9 milioane de dolari

7. Maria Braescu (fosta patroana a revistei Casa Lux) - 7-8 milioane de dolari

Gardianul

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...