INTERVIU Gabriela Szabo: Sportul are nevoie de o reforma, acum sistemul este falimentar

Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 12:21
1944 citiri
INTERVIU Gabriela Szabo: Sportul are nevoie de o reforma, acum sistemul este falimentar
Sursa foto: Arq

Multipla campioana olimpica, mondiala si europeana la atletism Gabriela Szabo, in prezent consilier al ministrului Tineretului si Sportului, a afirmat intr-un interviu acordat Agerpres, ca sportul romanesc functioneaza intr-un sistem falimentar.

Szabo isi exprima concluziile dupa un an in aceasta functie, in care vede lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, insistand pentru realizarea unei reforme a sportului nostru, cu precizarea ca in prezent se lucreaza la o strategie in acest sens.

Cum se vad lucrurile din pozitia in care te afli acum, Gabriela Szabo, perspectiva fiind asupra intregului domeniu, nu doar din unghiul atletismului, pe care il cunosti atat de bine?

Se implineste un an de cand lucrez la Ministerul Tineretului si Sportului. Este clar ca sportul de acolo este vazut dintr-o alta perspectiva. Si o spun cu toata sinceritatea: nu-mi place. Nu-mi place modul cum functioneaza sportul in general. Cu o floare (rezultate ici-colo) nu se face primavara. Astazi se lucreaza la strategia sportului romanesc si sper sa fie reformatoare. Intrebarea este cati dintre noi o vom agrea si cati vom fi capabili sa o punem in aplicare.

De la ce porneste strategia aceasta?

Clar este ca sportul romanesc are nevoie de o reforma. Astazi functionam intr-un sistem falimentar. Nu mai putem functiona ca in trecut. Se incearca sa se mearga din inertie, asa cum se intampla in anii '90. Nu mai este posibil, tinand cont si de criza financiara de la nivel global. Sa participam la competitii internationale doar ca sa participam, sau sa facem si performanta? Este nevoie de acordarea unei prioritati sportului de masa cu mai multa perseverenta, nu sporadic, la nivelul intregii tari, si nu numai la nivel de copii. Si asta in paralel cu sportul de mare performanta.

Trebuie sa existe o simbioza perfecta intre sportul de masa si cel de mare performanta, care trebuie sa fie o consecinta a celui de masa. Dar pentru asta este nevoie de multa rabdare si de foarte multa munca. As vrea sa vad activitati mult mai multe, activitati la nivelul cluburilor, de implicare, de promovare. Imi doresc cluburi puternice, care sa dea sportivi bine pregatiti. Totul trebuie sa functioneze intr-un cerc. Fiecare trebuie sa stie care este locul lui in acest cerc.

Care ti se pare ca ar fi locul si rolul unui presedinte de federatii in acest cerc?

In general, daca stai azi de vorba cu un presedinte de federatie, despre ce are nevoie pentru a face performanta, el spune ca are nevoie de sportivi bine pregatiti, de cat mai multi bani, de vizibilitate si de educatie. Dar si presedintele trebuie sa faca eforturi, sa-si cunoasca domeniul in care activeaza, sa fie un bun organizator, sa fie onest, sa aiba integritate, sa fie entuziast, sa munceasca mult, sa fie punctual, sa fie un bun profesor, sa fie un bun ascultator si sa aiba si putin umor, sa stie sa se apropie de oameni. Daca s-ar face o evaluare, lucrurile astea ar trebui sa fie prioritatile unui presedinte.

Acum, cand esti putin mai detasata, cum ti se pare situatia din atletismul romanesc?

Referitor la Federatia de atletism, as vrea sa existe o mai buna comunicare. Federatia nu poate sa existe fara obiectul muncii: sportivi, antrenori, pe care in primul rand trebuie sa-i respectam. Atletismul are nevoie de liniste, nu se poate insa sa scoti ieri la ora 4 un regulament si sa-l si pui a doua zi in aplicare. Ii zapacesti pe toti. Deci, ajungem la modul de comunicare care este defectuos. Aceasta, pentru ca vorbim de un caz concret, de la Nationalele de sala. Altfel, fara discutie, ma bucur de rezultatele atletilor nostri: de Alina Rotaru, dar si de Marincu, Panturoiu, de Marian Oprea, de Mihai Donisan si de altii. Atletismul romanesc nu trece, totusi, prin cea mai buna perioada.

Sa ne gandim ce se intampla astazi pe plan mondial, la ce rezultate sunt, recorduri mondiale. Este mult de munca, dar trebuie sa reusim sa prindem finale la Mondiale, la Europene, la Jocuri Olimpice. Avem nevoie de rezultate. Eu le doresc mult succes tuturor atletilor nostri in competitiile care urmeaza. Drumul lor spre performanta, progresele lor ma bucura. Stiu ca in spatele unor rezultate bune este multa munca, tinand cont de valoarea care se vede astazi in atletismul la varf.

Te mai intorci la federatie?

Am un job stabil la federatie. Postul meu de acolo este in stare de suspendare pe perioada in care activez la Ministerul Tineretului si Sportului, in calitatea de consilier al ministrului Banicioiu. Dar voi reveni la federatie, pentru acolo imi este locul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gabriela szabo, #sport romania, #reforma sport , #Atletism